Szokások, amelyek akár két évtizeddel is meghosszabbíthatják az életét

A tanulmány, amelyet az amerikai élelmezésügyi szervezet éves találkozóján mutattak be, csaknem 720 ezer, 40 és 99 év közötti katonai veterán életmódját vizsgálta. Ők mindannyian a Million Veteran Programme (Millió veterán program) részei voltak, amely egy hosszú távú tanulmány, amelynek célja az amerikai veteránok egészségi állapotának vizsgálata.
Ha egy férfi negyvenéves korában csak egyetlen egészséges szokással egészítette ki az életét, azzal 4,5 évvel hosszabbította meg az életét. Egy második hozzáadása hét évet eredményezett, míg három szokás elsajátítása 8,6 évvel hosszabbította meg a férfiak életét.

A nők esetében is hatalmas ugrás történt a várható élettartamban, bár a számok másképp alakultak, mint a férfiak esetében. Egyetlen egészséges viselkedés hozzáadása 3,5 évvel hosszabbította meg a nők életét, míg kettő nyolc évvel, három 12,6 évvel, az összes egészséges szokás beépítésével pedig 22,6 évvel.

Milyen szokásokat érdemes követni?
Testmozgás
Sok szakértő szerint ez a legfontosabb szokás, amelyet bárki alkalmazhat az egészsége érdekében. Ez az a szokás, amely 46 százalékkal alacsonyabb kockázatot eredményez a bármilyen okból bekövetkező halálozásra azokhoz képest, akik nem mozogtak.
Nem kell extrém sportokat űzni ahhoz, hogy élvezhesse a testmozgás egészségügyi előnyeit.

A függőség megszüntetése
Egy tanulmány szerint az opioidoktól való leszokás a második legfontosabb tényező az élet meghosszabbításában: 38 százalékkal csökkentette a korai halálozás kockázatát.

A dohányzásról való leszokás
A tanulmány szerint a dohányzásmentesség 29 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. Ha az illető korábban dohányzott, ezt nem vették figyelembe.
A dohányzásról való leszokás azonban az élet bármely szakaszában jelentős egészségügyi előnyökkel jár, mondják a szakértők.

A stressz hiánya
A stressz kezelése volt a következő, amely 22 százalékkal csökkentette a korai halálozást, állapította meg a tanulmány.

Növényi alapú étrend
A növényi alapú étrend követése 21 százalékkal növeli a hosszabb élet esélyét, állapította meg a tanulmány. Ez azonban nem jelenti azt, hogy vegetáriánusnak vagy vegánnak kell lennie. Az egészséges növényi alapú étrend, például a teljes kiőrlésű gabonafélékkel és leveles zöld zöldségekkel teli, mediterrán étrend követése kulcsfontosságú volt.

Mérsékelt alkoholfogyasztás
A napi legfeljebb négy egységnyi alkoholos ital fogyasztása egy másik egészséges életmódbeli szokás volt, amely 19 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát. A kutatások szerint még a mérsékelt alkoholfogyasztók is veszélyeztetettek. Emellett más tanulmányok kimutatták, hogy bármilyen mennyiségű alkohol káros lehet az egészségre, kivéve esetleg a szívrohamot és a stroke-ot, és még ez a megállapítás is alátámasztandó. Egy tanulmány szerint már egy ital is kiválthat egy pitvarfibrillációnak nevezett, szabálytalan szívritmust.

Jó éjszakai alvás
Legalább hét-kilenc óra folyamatos éjszakai alvás 18 százalékkal csökkenti a bármilyen okból bekövetkező korai halálozást. Tanulmányok tucatjai hozták összefüggésbe a rossz alvást számos egészségügyi következménnyel, köztük a korai halálozással.

Pozitív környezet
A magány és az elszigeteltség – különösen az idősebb felnőttek körében – egyre gyakoribb és egyre nyomasztóbb, mondják a szakértők. Öt százalék talán csekélynek tűnik, de érdemes ettől függetlenül jó emberekkel körülvennünk magunkat.

Elolvasom a cikket