Zaharova éles kritikát fogalmazott meg Amerikáról

A szóvivő a RIA Novosztyinak nyilatkozott szerdán a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon néhány órával azután, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be.

Washington már korábban is szigorú korlátozásokat vezetett be az orosz médiával szemben – jegyezte meg Zaharova.

Az új szankciók bevezetése „az Egyesült Államok demokratikus államának visszafordíthatatlan leépüléséről és totalitárius neoliberális diktatúrává való átalakulásáról tanúskodik” – mondta, hozzátéve, hogy a hírügynökségek „a pártpolitikai viták alku tárgyává váltak, és a közvéleményt szándékosan félrevezetik a »demokratikus folyamatokba« való, mitikus beavatkozásról szóló célzásokkal”.

Az orosz média elleni támadások „a hírszerző szolgálatok által tervezett és a mainstream médiumokkal összehangolt, gondosan átgondolt műveletek” eredményei – mondta Zaharova.

Állítása szerint a cél az, hogy „sterilizálják a nemzeti és – a jövőben – a globális információs teret az eltérő vélemény minden formájától”. Ennek az új „boszorkányüldözésnek az a célja, hogy a lakosságot állandó stresszhelyzetben tartsa”, valamint hogy „egy külső ellenség” – jelen esetben Oroszország – képét építse – folytatta.

Ennek ellenére van igény az RT és más orosz hírforrások médiaszereplésére – tette hozzá Zaharova.

Szerdán az amerikai igazságügyi, a külügyi és a pénzügyminisztérium közös erőfeszítést jelentett be, hogy szankciókkal és büntetőjogi vádakkal vessék célba az orosz médiumokat és személyeket, amelyek Joe Biden amerikai elnök kormánya szerint az orosz „kormány által támogatott kísérletek az amerikai közvélemény manipulálására” az idén novemberi elnökválasztás előtt. Az új lépések „kiegészítik a bűnüldözési intézkedéseket”, például a vízumkorlátozásokat, valamint az „igazságszolgáltatásért járó jutalom” felajánlását, amely akár tízmillió dollárt is tartalmazhat „az amerikai választásokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos információkért”. Azt állítják, hogy az RT egy fedőcéget használt, hogy leplezze saját részvételét vagy az orosz kormány részvételét az amerikai közönség befolyásolására szánt tartalmakban.

Az USA ezen lépései „közvetlenül ellentétesek az információhoz való szabad hozzáférés és a médiapluralizmus biztosítására vonatkozó kötelezettségeikkel”, és nem maradnak válasz nélkül – mondta a külügyminisztérium szóvivője.

Elolvasom a cikket