Zelenszkij magyarázkodik

Volodimir Zelenszkij elnök is részt vett a Nép Szolgája frakció ülésén szeptember 4-én este. Ott beszélt az ukrán kormányválságról, s arról, hogy miért távozott több miniszter is a kormányból. Erről ír az Unian ukrán hírportál.

Zelenszkij külön részletezte Dmitro Kuleba lemondását, s annak okait.

A sajtóinformációk szerint az államfő úgy vélte, hogy a miniszterből hiányzik az energia a fegyverellátás előmozdításához.

Az egyeztetés témái között szerepelt egy új minisztérium létrehozása is, amely az országot elhagyó ukránok hazatérésével foglalkozik majd. A forrás szerint azonban ennek vezetőjét még nem választották ki – folynak az interjúk.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a Bloomberg egy, az ukrán vezetéshez közel álló forrást idézett, amely szerint Andrij Sibiga első külügyminiszter-helyettes lehet az új külügyi tárcavezető.

Kuleba előtt már benyújtotta lemondását több ukrán miniszter a parlamentnek: Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője. A közlés szerint úgyszintén benyújtotta lemondását Vitalij Koval, az ukrán vagyonkezelő alap elnöke és Olha Sztefanisina európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Míg az elnökhöz közel álló törvényhozók és politikai elemzők a változásokról azt mondták a Kyiv Independentnek, hogy az átalakítás egy módja annak, hogy „új energiát” vigyenek a megfáradt kormányzati apparátusba, a Zelenszkijt kritizálók szerint ez inkább az Andrij Jermak által irányított elnöki hivatalról szól, amelynek célja, hogy még jobban megszilárdítsa a hatalmát.

Az ukrán kormányzati átrendeződés kapcsán sokatmondó, hogy a közelmúltban az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Soros családdal is találkozott. Az elnöki iroda hivatalos közlése szerint Jermak és Alexander Soros áttekintette az Ukrajnával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

Elolvasom a cikket