Zöldideológia helyett patrióta energiapolitikára van szükség

„Itt az idő, hogy kimondjuk, és talán az Európai Bizottság is beismerje, hogy több zöldideológia helyett több zöldenergiára van szükség Brüsszelben – jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Fidesz frakciója.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi (ITRE) szakbizottsága szerdai ülésén megvitatta az európai energiapolitika jelenlegi helyzetét. A vita során az Európai Bizottság méltatta a zöldideológiát és az energiaválság kezelését. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a Patrióták Európáért (PfE)-frakció nevében kijelentette: „az energiapolitika brüsszeli kezelése aláásta az európai gazdaság versenyképességét és jelentősen csökkentette a polgárok jólétét. Ezért mérsékelni kell az energiaárakat.

Egy új ciklus kezdetén időszerű levonni az előző időszak tanulságait és ahol szükséges, változtatni. „Ez különösen igaz
az energiapolitikára is, amelynél Brüsszel lépései rontottak a polgárok és vállalkozások helyzetén. Elég csak megnézni az
energiaárakat – vállalataink most ötször többet fizetnek a földgázért és 2,5-szer többet az áramért amerikai
versenytársaikhoz képest. Ez tarthatatlan – mindannyiunk közös felelőssége az európai energiaárak mérséklése” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Ehhez minél több helyben és olcsón rendelkezésre álló, megújuló energiaforrásra és atomenergiára van szükség. „Előbbire jó példa a geotermikus energia, amely kiszámítható, megfizethető és független az energiapiac ármozgásaitól. A magyar elnökség kezdeményezésére, ősszel várhatóan az európai országok fel fogják szólítani Brüsszelt, hogy alakítsa ki a geotermikus energia európai szintű keretrendszerét. A napenergia területén Magyarország szintén követendő példa lehet az Unió egésze számára” – mutatott rá a PfE képviselője.

„Itt az idő, hogy kimondjuk, és talán a Bizottság is beismerje – több zöldideológia helyett több zöld energiára van szükség. A cél eléréséhez pedig érdemes lehet a közép-európai, patrióta jógyakorlatokra is támaszkodni” – fogalmazott Gyürk András.

Elolvasom a cikket