A Fehér Ház is reagált arra, hogy Putyin Harrist támogatja

A 2016-os elnökválasztás óta az amerikai hatóságok többször is azzal vádolták Oroszországot, hogy megpróbálja befolyásolni a közvéleményt és beavatkozni az ország választási folyamatába.

Kirby csütörtökön újságíróknak nyilatkozva azt mondta: “Putyin úrnak abba kellene hagynia a választásokról szóló beszédet, pont. Nem szabadna senkinek sem így, sem úgy kedveznie”.

Kijelentette, hogy az elnökválasztás kimenetelét egyedül az amerikai nép fogja meghatározni.

“És nagyra értékelnénk, ha Putyin úr A) abbahagyná a választásokról szóló beszédet, és B) abbahagyná a beavatkozást” – ismételte meg a Fehér Ház képviselője.

Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon korábban a nap folyamán tartott beszédében megjegyezte, hogy korábban támogatásáról biztosította Joe Biden amerikai elnököt, de a veterán politikus azóta “kivonult” a versenyből.

Az orosz elnök hozzátette, hogy mivel a hivatalban lévő amerikai elnök felszólította támogatóit, hogy támogassák Kamala Harrist, mint a demokraták új reménységét, a Kreml is hajlik arra, hogy ugyanezt tegye.

Putyin szerint az, ahogy Harris “olyan ragályosan nevet”, arra utal, hogy “minden jól megy neki”.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy Harris pozitív kedélyállapota azt jelentheti, hogy tartózkodni fog attól, hogy annyi szankciót vezessen be Oroszországgal szemben, mint Donald Trump volt amerikai elnök. Putyin emlékeztetett arra, hogy a republikánus Trump több korlátozást vezetett be Moszkvával szemben, mint bármely más elnök az amerikai történelemben.

Arra a kérdésre, hogy fel fogja-e hívni, hogy gratuláljon a novemberi esetleges győztesnek, az orosz államfő azt válaszolta, hogy régen volt már közvetlen kapcsolata nyugat-európai vagy amerikai vezetőkkel.

“Végül is a választás az amerikai népen múlik, és mi tisztelettel fogjuk kezelni az esetleges döntésüket” – zárta Putyin.

A megjegyzéseket csütörtökön Donald Trump republikánus elnökjelölt kommentálta: “Támogatta Kamalát, és nem tudtam, hogy fel kellene-e hívnom, hogy azt mondjam: “Nagyon köszönöm”… Nem tudom pontosan, mit mondjak erre. Nem tudom, hogy megsértődtem-e, vagy szívességet tett nekem”.

Elolvasom a cikket