Betiltanák a közösségi médiát a parlamenti ülések alatt

MH/ MTI
2024. szeptember 6. péntek. 22:38

A felmérésben mintegy 22 ezer embert kérdeztek meg, a válaszadók többsége udvariatlanságnak tartja, hogy a képviselők a közösségi médiát böngészik, vagy azon bejegyzéseket tesznek közzé a parlamenti viták folyamán.

A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy az egymásról online bejegyzéseket megosztó politikusok elvonják a figyelmet a vita tartalmáról, és ez rossz hatással van a munkafolyamatra.

Többen említették az júliusban hivatalba lépett új kormány első parlamenti vitáját, amelynek során Fleur Agema miniszterelnök-helyettes, a jobboldali, bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) politikusa az X-en a muszlim fejkendőkkel kapcsolatos bejegyzést tett közzé, ami felzúdulást váltott ki a képviselőházban.

A vitát emiatt be kellett rekeszteni. A PVV több szavazója is ezt a incidenst említette példaként arra, hogy miért kell betiltani a közösségi médiát a holland parlament alsóházában. Az EenVandaag szerint a PVV-szavazók 76 százaléka szorgalmazza az X közösségi média használatának tiltását a parlamenti ülések során.

A közösségi média parlamenti viták alatt betiltását ellenzők azzal érvelnek, hogy a vitáról posztoló politikusok nyitottságot teremtenek, és több embert vonnak be a politikába.

Augusztusban Dick Schoof miniszterelnök biztonsági okokra hivatkozva, az „esetleges kémtevékenység elkerülése érdekében” a kormányülésekről már kitiltotta a mobiltelefonokat és a mikrofonnal ellátott egyéb elektronikai eszközöket. A rendelkezés értelmében a telefonokat, a laptopokat és az okosórákat az erre a célra az üléstermen kívül elhelyezett, zárható dobozba kell tenni, a kabinetüléseken pedig csupán papírra lehet jegyzeteket készíteni.

Elolvasom a cikket