Biden fia 15 éves börtönbüntetéssel nézhet szembe

Biden korábban tagadta, hogy 2016 és 2019 között szándékosan kerülte volna el 1,4 millió dollár adó megfizetését.

Eredetileg Alford-vallomást akart tenni, amelyben elfogadja a vádakat, miközben ártatlanságát fenntartja, de az ügyészek ellenezték. Ez a döntés követte korábbi elítélését egy másik ügyben, amelyben fegyvertartás és kábítószer-fogyasztás miatt ítélték el, és ezzel ő lett az első olyan hivatalban lévő elnök fia, akit büntetőjogi felelősségre vonás ért.

A váratlan bűnösségi nyilatkozatot csütörtökön jelentették be egy Los Angeles-i bíróságon, éppen akkor, amikor megkezdődött volna az esküdtek kiválasztása, több mint 100 potenciális esküdt jelenlétében. Biden ügyvédje, Abbe Lowell azzal magyarázta, hogy védence azért akarta elkerülni a tárgyalást, hogy

megkímélje családtagjait és barátait a tanúvallomásoktól a drogfüggősége alatt történtekkel kapcsolatban.

Az elnöklő bíró, Mark Scarsi megjegyezte, hogy a vádak

maximális büntetése 15 év börtön és 500 ezer és 1 millió dollár közötti pénzbírság.

Az ítélethirdetést december 16-ra tűzték ki, közvetlenül a közelgő fehér házi választások után.

A Biden-kormányt képviselő szövetségi ügyészek az igazságügyi minisztériumot képviselve meglepődtek azon, hogy Biden ártatlanságát próbálta fenntartani, miközben bűnösnek vallotta magát. Tiltakoztak a szerintük kivételezett bánásmód ellen, Leo Wise vezető ügyész pedig határozottan kijelentette: „Hunter Biden nem ártatlan. Hunter Biden bűnös.”

Annak ellenére, hogy Biden korábban politikai motivációra és a különleges ügyész állítólagos jogtalan kinevezésére hivatkozva próbálta elutasítani az ügyet, ezeket az érveket elutasították. Scarsi bíró továbblépett a vádiratban, amely felvázolta, hogy Biden jövedelmét, köztük a külföldi üzleti ügyleteiből származó 7 millió dollárt hogyan használta fel személyes kiadásokra, ahelyett, hogy befizette volna az adóját.

Elolvasom a cikket