„Ezeket az ételeket egészségesnek reklámozzák, de a valóságban a színfalak mögött egyáltalán nem egészségesek” – mondja Dr. Eric Berg, aki hét olyan élelmiszert sorolt fel, amelyek alapvetően mérgezőek, és amelyeket el kellene távolítanunk az étrendünkből. Érdemes megjegyezni, hogy az orvos feltehetően az Egyesült Államokban forgalmazott élelmiszerekre utal, mivel ezeknek a termékeknek más gyártási folyamatai és szabályozása van, mint az európaiaknak.
Melyek azok az ételek, amelyeket nem kellene fogyasztanunk?
1. Müzli szelet
Egy gyors pillantás az egyik népszerű müzliszelet-márka csomagolására megerősítette, hogy azok biotechnológiával előállított összetevőket tartalmaznak.
„Ez azt jelenti, hogy GMO van bennük” – tisztázta Dr. Berg, majd hozzátette: „Tartalmaznak glifozátot, ami egy gyomirtó szer, és összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel.” Kiemelte, hogy a müzli szeretekben rengeteg a cukor, körülbelül 7 teáskanálnyit tartalmaznak.”
2. Agave szirup
„Nagyon természetesen hangzik, de minden alkalommal, amikor egy termékből szirupot készítenek, különösen az agavéból, fruktózt állítanak elő” – mondta Dr. Berg. „Az agavészirup 85 százalékban fruktóz” – tette hozzá, és kifejtette, hogy ez nincs jó hatással van a májra. „A májunk úgy kezeli a fruktózt, mint az alkoholt, tehát mint egy mérget.”
3. Ízesített joghurtok
„A joghurtokban több cukor van, mint egy csokiszeletben” – mondta, hozzátéve, hogy tartalmazhatnak sűrítőanyagokat, módosított kukoricakeményítőt és mononátrium-glutamátot. Dr. Berg azt tanácsolja, válasszunk inkább a kefirt, mivel abban sokkal több a jó baktérium, mint a joghurtban.
4. Növényi tejszínhabok
„Rengeteg rossz dolog van ezekben a termékekben” – mondta, felsorolva a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, glükózszirupot vagy a maltodextrint.
5. Szójatej
Dr. Berg értetlenségét fejezte ki, hogy a szójatejet egyáltalán tejnek tekintik, mondván, hogy fogyasztásából az ösztrogénszint emelkedése következik.
A szójatermékek – beleértve a tejet is – előállításának módja a legkevésbé sem egészséges, nem érti, hogyan tartják ezt tisztábbnak és egészségesebbnek, mint a biotejet.
6. Gyorséttermi saláta
Dr. Berg szerint ezeket a salátákat általában olyan öntetekkel kapjuk, amelyek magolajat és transzzsírt tartalmaznak – ez egy újabb vegyi koktél. A zöldségek barnulásának elkerülésére kémiai tartósítószereket alkalmaznak, melyek szintén károsak a szervezetre.
7. Puffasztott gabonafélék
Az orvos olvasott egy tanulmányt, amely a patkányok reakcióját vizsgálta a puffasztott gabonapelyhekre – több állat elpusztult. Elhatározta, hogy saját maga is megismétli ezt a kísérletet, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a puffasztott gabonapelyhekkel etetett patkányok szeme bevörösödött, kidülledt, majd nem sokra rá kimúltak. Ezért Dr. Berg nem hajlandó többé semmilyen puffasztott gabonapelyhet enni.