Elverte az amerikai Chester Weber a hajtókirályokat Szilvásváradon

A díjhajtás nem a legizgalmasabb versenyszáma a fogathajtásnak, mert minden versenyző egy előre megadott programot hajt a díjhajtónégyszögben, ennek ellenére az árnyékos, fedett lelátó megtelt a Szalajka-völgy kapujában lévő lovasstadionban. Korábban, a múlt században a bemutatással, az ügynevezett küllemvizsgával kezdődtek a versenyek, amelyet legtöbbször Erzsébet királynő férje, a brit Fülöp herceg nyert meg csodálatos fogatával.

A díjhajtás az idomítás vizsgája, amely a magyar fogathajtás aranykorszakában, a hetvenes-nyolcvanas években sem volt fogataink erőssége, de például Bárdos György látványos lipicai fogatával többször végezett nemzetközi viadalokon az élen.

Azóta jelentősen átalakult a nemzetközi élmezőny, s miközben a magyar versenyzők kettesfogathajtásban megőrizték a világelsőségüket, négyesben visszaestek a középmezőnybe. Ez a csütörtöki és pénteki díjhajtásban is beigazolódott.

A kilenc magyar induló közül kilencszeres világbajnok Lázár Zoltán fogata nyújtotta a legjobb teljesítményt, 47,51 hibaponttal a 12. helyen végzett a 41 fogatos mezőnyben.

„Azt sajnálom, hogy nem sikerült kihozni a maximumot a fogatból, mert ennél sokkal több van benne. Ha a két nappal ezelőtti teljesítményt sikerül produkálni díjhajtásban, akkor akár összejöhetett volna a titkon remélt negyven hibapont körüli eredmény – értékelt az MTI-nek a kilencszeres világbajnok magyar hajtó, aki a hibák között említette, hogy a jobb első lova kétszer beügetett a lépésben és a megállás sem volt tökéletes. – Két bíró nagyon lepontozott, de nem szeretnék ezzel foglalkozni, mert ennek a versenynek minden pillanatát élvezni akarom”.

A húsz éve Kecskeméten csapatban világbajnok Dobrovitz József lovai teljesítményével igen, a pontszámával (51,38 hibapont) viszont nem volt elégedett: „A második lépésnél a két első ló elkezdett kóvályogni jobbra-balra, de ezt a hibát leszámítva az egész éves munka mostanra beérett. Szenzációs és könnyed díjhajtás volt, amely nem ennyi pontot érdemelt volna, szerintem 46-47 hibapont lett volna a reális” – nyilatkozta a vecsési hajtó.

Fia, a szintén csapattag ifj. Dobrovitz József 57,44 hibaponttal a 24. helyen végzett. „Két hiba miatt nem sikerült a célként kitűzött 55 hibapontos határ alá kerülni, de így is nyolc ponttal javultam az aacheni versenyhez képest. Ha a csapatból mindenkinek sikerül a legjobbját hoznia, akár össze is jöhet az érem”- mondta bizakodva a kettesfogathajtásban csapatvilágbajnok versenyző.

Szilvásváradon is bebizonyosodott, hogy a fogathajtás nem a tinédzserek sportága, a rutin, a lovak kiképzése sokat számít. A sorozatban hatszoros világbajnok, az 52 éves Boyd Exell csodálatos programot hajtott lovaival, s 33,53 hibapontjával megtartotta az esélyét a címvédésre.

A 63 éves holland hajtókirály, Ijsbrand Chardon tudása sem kopott meg 1988 óta, amikor először világbajnok lett, 43,62 hibaponttal a hatodik helyről várhatja a folytatást, a valószínűleg nem bánja, hogy fia Bram Chardon két tizedponttal megelőzte.

De a bírok szerint a világbajnokoknál is volt jobb, a vb ezüstérmes amerikai Chester Webwer, aki 31,06 hibaponttal nyerte a díjhajtást, amely nagyon „széthúzta” a mezőnyt, az első és az utolsó között 46,49 pont különbség van.

A csapatversenyben, melyben minden számban a három hajtóból a két jobbik eredményt számítják bele, az ausztrálok vezetnek a címvédő hollandok, valamint a németek előtt, a magyarok a hatodik pozícióból várják a folytatást. Lázárék hátránya 17,98 pont a vezető ausztrál együttessel szemben.

Állás a díjhajtás után, egyéniben: 1. Chester Weber (amerikai) 31,06 hibapont 2. Boyd Exell (ausztrál) 33,53 3. Anna Sandmann (német) 40,99 …12. Lázár Zoltán 47,51 …15. Dobrovitz József 51,38 …24. ifj. Dobrovitz József 57,44 …26. Papp János 58,10 …28. ifj. Galbács Ferenc 59,83 …30. Galbács Ferenc 60,30 …36. Váczi István 62,16 …39. Juhász Péter 68,16 …41. Tóth-Simon Sándor 77,55

Csapatban: 1. Ausztrália (Boyd Exell, Tor Van Den Berge) 80,91 hibapont

2. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 86,44

3. Németország (Mareike Harm, Georg von Stein, Michael Brauchle) 89,29

…6. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 98,89

Elolvasom a cikket