Ez az alkohol véd a vesekő és a stroke ellen

Ezt bizonyítja egy tavalyi tanulmány, amelyet az amerikai Nemzeti Orvosi és Egészségügyi Könyvtár honlapján tettek közzé. Finn tudósok Dr. Tero Hirvonen vezetésével 27 ezer különböző korú férfi bevonásával végeztek vizsgálatot, és bebizonyították, hogy napi egy üveg sör elfogyasztása 40 százalékkal csökkentheti a vesekövesség kockázatát. Az a férfi, aki sört iszik, gyakrabban megy vécére, ami azt jelenti, hogy a kövek kialakulásának esélye csökken.

A sör véd a szívroham ellen

A pennsylvaniai Scranton Egyetem kutatócsoportja úgy véli, hogy a sötét sörök, a sörök és a stoutok csökkentik a szívroham kockázatát. A szívroham fő oka az érelmeszesedés, amikor az erek falát koleszterin és más zsírok borítják be. Dr. Joe Vinson kémiaprofesszor, egy 2000-ben végzett vizsgálat vezetője azonban úgy véli, hogy a sörivás csaknem felére csökkenti a szívroham kockázatát. Igaz, a tudós megjegyezte, hogy a mértékletes sörfogyasztás a kulcstényező ebben az esetben.

A sör csökkenti a stroke kockázatát

A Harvard Medical School és az Amerikai Stroke Kutatási Szervezet közös tanulmánya megállapította, hogy azok, akik mértékkel isznak sört, fele akkora eséllyel kapnak agyvérzést, mint azok, akik nem isznak alkoholt. A leggyakoribb stroke-típus az ischaemiás stroke. Ezek akkor következnek be, amikor egy vérrög megakadályozza, hogy a vér és az oxigén eljusson az agyba. Ha sört iszik, az artériák rugalmasabbá válnak, és javul a véráramlás.

A sör erősíti a csontokat

A sör szilíciumot tartalmaz, amely a csontok növekedéséért felelős. Ivásakor azonban fontos az egyensúly megtartása. Ezt vallják a massachusettsi Tufts Egyetem kutatói. Napi két pohár jót tesz a csontoknak, a nagyobb mennyiség viszont negatívan hat az egészségükre (és általában az önére). Ez egyébként a borral is működik. A portóit tartják a leghasznosabbnak a csontok számára.

A sör csökkenti a cukorbetegség kockázatát

2011-ben a Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik napi 1-2 pohár sört isznak, 25 százalékkal kevesebb a 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak sört. Dr. Martin Joosten, a Harvard School of Public Health professzora 38 ezer középkorú férfit vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy a sör alkoholtartalma növeli az inzulinérzékenységet, ami megakadályozza a cukorbetegség kialakulását. Emellett a sör segít szabályozni a vércukorszintet.

A sör csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Még 1977-ben a tudósok bebizonyították, hogy a sörfogyasztás 23 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát. Érdekes lenne tudni, hogy ezek a tudósok ma, 40 évvel később hogyan állnak, de ettől függetlenül megállapításaikat megerősítették. A 365 ezer férfi bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy azok, akik sört fogyasztottak, nem voltak hajlamosak az időskori demenciára. Ennek oka a sörben található szilícium. Ez megvédi az agyat a szervezetben lévő alumínium káros hatásaitól, ami az Alzheimer-kór egyik oka.

A sör segít az álmatlanságon

A sör természetes altató. A stout és a láger pedig a dopamin termelődését is elősegíti. Az Indiana Egyetemen végzett tanulmány szerint már a sör kóstolása is jótékony hatással van az agyra. A tudósok úgy vélik, hogy egy evőkanál sör elegendő ahhoz, hogy beinduljon a dopamintermelés folyamata.

A sör megelőzi a szürkehályogot

A Nyugat-Ontarioi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a sörökben és a stoutokban található antioxidánsok védik a mitokondriumokat. Ez a sejtnek az a része, amely a glükóz energiává alakításáért felelős. A szürkehályogban a lencse felső rétegeiben lévő mitokondriumok nem működnek megfelelően.

Az anyag információs jellegű. Mielőtt döntést hozna, konzultáljon szakemberrel.

Elolvasom a cikket