Ősszel és télen a homoktövis lekvár segít megelőzni a náthát és a szezonális betegségeket. A bogyót természetes eredetű antibiotikumnak tekintik, és cukorbetegek kivételével, akik számára ellenjavallt, használata nagy segítség lehet.
A homoktövis lekvár antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és nemcsak megelőzhető vele az akut légúti fertőzés, hanem segít a már meglévő betegség tüneteinek – például láz és hidegrázás – leküzdésében is.
Mivel ez egy természetes antibiotikum, amely nem árt, hanem hozzájárul a szervezet gyors felépüléséhez.
Érdemes megemlíteni a somfa lekvárt is, amelynek bogyói segítenek normalizálni a vérnyomást. A somfa lekvár használata a stresszből való kilábaláshoz ajánlott.
A homoktővis lekvár bevált eszköz a szív- és érrendszeri problémák, valamint a bélproblémák megelőzésére.
A málnalekvár a megfázás elleni küzdelemben is közismert, de a vitaminok megőrzése érdekében nem ajánlott felforralni és többször felforralni.