Ingyenes szabadtéri vetítések és ifjúsági programok a Budapesti Klasszikus Film Maratonon + VIDEÓ

A Budapesti Klasszikus Film Maraton alatt idén is szabadtéri mozivá alakul Budapest egyik legszebb köztere, a Szent István tér. A bazilika előtt felállított óriásvásznon látványos közönségkedvencek és zenés filmek várják a nézőket. Kísérőfilmként – régi mozis hagyományt felelevenítve – a 110 éves magyar animáció gyöngyszemei láthatók.

Objektum doboz

Kitűnő minőségben, felújítva tekinthetik meg a nézők a magyar–francia koprodukcióban készült Az idő urai (Les maîtres du temps) című alkotást. A 80-as évek emlékezetes animációs sci-fije egy kisfiúról szól, aki egy különös bolygón ragad.

45 évvel az első magyarországi bemutató (1979) után, a csillagok alatt élvezheti a közönség Stanley Kubrick legendás alkotását, a 2001: Űrodüsszeiát, amely a valóság talaján maradva mesél az emberiség történetéről és a végtelen világűr csodájáról.

Pénteken és szombaton két csodálatos zenés film látható: Miloš Forman örökzöld filmmusicalje, a Hair és Wim Wenders Oscar-jelölt, európai filmdíjas dokumentumfilmje, a Buena Vista Social Club, minden idők legsikeresebb világzenei albumának édes-bús kubai dallamaival.

A fesztivál fontos célkitűzése, hogy a legfiatalabb generációkkal is megismertesse a magyar és a világ filmművészetének klasszikusait és azt a közösségi élményt, amelyet a mozizás jelent. Ezért a szervezők a fesztivál nyilvános vetítéseire kétezer ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak az oktatás szereplőinek, diákoknak és tanároknak.

Folytatódnak a minden évben nagy érdeklődés mellett zajló, iskolai csoportoknak szervezett, közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel kísért diákvetítések is a Toldi Moziban, az Art+ Cinemában és az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint az Art+Cinemában hétvégén délelőtt filmes interaktív foglalkozással várják a családokat.

Az ELTE hallgatóinak összeállítása a fiatalság szemléletmódját, problémáit, kihívásait helyezi a középpontba. A három nagyjátékfilm és a kapcsolódó beszélgetések táguló perspektívában járják körül a fiatalok identitáskeresését.

A Magyar animáció110 emlékév keretében ingyenes interaktív filmes workshop is várja a családokat, ahol a legfiatalabbak is elkészíthetik saját animációs kisfilmjüket, és kipróbálhatják régi korok érdekes optikai eszközeit.

A FIPRESCI – Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartja éves közgyűlését. A rangos szakmai fórumra 19 filmes újságíró látogat el a világ különböző országaiból, hogy részt vegyen a fesztivál programjain, és megismerje a filmmegőrzéshez kapcsolódó munkát. Az újságírók közgyűlésének a fesztivál idején a budapesti Francia Intézet ad otthont.

Facebook-esemény itt.

Elolvasom a cikket