Kiderült, miért olyan sok a válás napjainkban

Az eredmények meglepők, hiszen olyan tényt tártak fel, amire lehet, hogy álmunkban sem gondoltunk volna. A Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem kutatói szerint azok a férfiak, akik sok nővel dolgoznak együtt, nagyobb valószínűséggel válhatnak el. Szóval a modern házasságok számára már az is problémát jelenthet, ha a férj egy forgalmas irodában dolgozik, ami lássuk be, egyáltalán nem ritka.

Statisztikai adatok szerint a házasságok fele válással végződik, a válások leggyakoribb indoka az észszerűtlen magatartás. „Az észszerűtlen magatartás a válás során azt jelenti, hogy a házastársad olyan módon viselkedik, hogy az észszerűen nem várható el, hogy továbbra is együtt élj vele” – magyarázta a The Law Superstore, az Egyesült Királyság vezető jogi összehasonlító webhelye, amelynek célja, hogy pénzt takarítson meg, amikor ügyvédet vagy más jogi szakértőt keresünk.

„A váló apák általában nagyobb cégeknél dolgoznak, ahol alacsonyabb a kék galléros munkavállalók aránya, viszont a női munkavállalók aránya magasabb minden életkorban” – írták a tanulmányban. Sajnálatos módon a kutatók azt is megállapították, hogy a szülői válás hosszú távon negatív hatással van a gyerekek további életére. A válás mindig hatalmas érzelmi megterhelést jelent, különösen a gyerekek számára.

A válásban érintett fiúk alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeztek, rosszabb munkaerőpiaci eredményeket értek el, és nagyobb eséllyel haltak meg korán. A lányok esetében pedig nagyobb eséllyel szültek fiatalon.

A kutatók remélik, hogy az eredmények rávilágítanak a szülői válás gyermekek jövőjére gyakorolt mély és gyakran káros hatásaira.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy a válás esetén a gyermekek jólétére való összpontosításnak többnek kell lennie, mint üres retorikának, mert a következmények egész életük során érezhetők” – mondta Martin Halla, a tanulmány társszerzője.

Elolvasom a cikket