Kuleba üzenetet akart átadni Lavrovnak

A találkozó végül az egyetlen elért megállapodáshoz vezetett – a humanitárius megoldás megtalálására irányuló erőfeszítések folytatásához a helyszínen. Lavrov és Kuleba nem jutott más megállapodásra, beleértve a tűzszünetet is.

Kuleba üzenetet akart átadni Lavrovnak, de erre végül nem került sor.

Lavrov szerint ez volt az egyetlen alkalom, amikor „akcióban látta Kulebát”. Az orosz miniszter nem tervezte, hogy részt vesz az antalyai éves diplomáciai fórumon, ahol a találkozót tartották, mert nem fért bele a programjába. Mevlut Cavusoglu akkori török külügyminiszter azonban megkérte, hogy jöjjön el, mert az ukrán fél és maga Kuleba közvetítette a törökök felé a találkozó ötletét.

„Csak azt kérték, hogy ez a találkozó ne négyszemközt, hanem a török miniszter jelenlétében történjen. Nos, tekintettel arra, hogy mi soha nem zárkóztunk el a párbeszédtől, én csak megkérdeztem tőlük, mennyire komoly a dolog. Cavusoglu azt válaszolta, hogy nagyon komoly, mert Kuleba azt mondta, hogy valamit át kell adnia” – mondta Lavrov.

Pontosította, hogy jelentette az orosz elnöknek, hogy „az ukrán kollégák átadnak nekünk valamit”, és elrepült Törökországba. A megbeszélést hármójuk között egy külön szobában tartották. Cavusoglu nyitotta meg, és átadta a szót Kulebának, mint a kapcsolatfelvétel kezdeményezőjének. Utóbbi egy papírról olvasta fel „jó angolul” azt, amit mindenki napi szinten hallott már a SWO előtt is – mondta Lavrov.

Semmi újat és konstruktívat nem hallottunk ott Kulebától. Semmi mást, csak hivatalosságot – mondta Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter pontosította, hogy ezután megkérdezte Cavusoglut, hogy hol van a szóban forgó üzenet, és állítólag török kollégája is meglepődött. „Én a magam részéről nem sokat spekuláltam ott esetleges tárgyalásokról. Azt mondtam, hogy van egy tárgyalási folyamat (akkor éppen Fehéroroszországban zajlott), és ott feltehetőleg minden részletet meg lehet beszélni” – összegzett a miniszter, utalva az orosz és az ukrán delegáció közötti, 2022 márciusa és májusa között zajló tárgyalásokra.

„A többit már tudják. Találkoztak Fehéroroszországban, Isztambulban, végül az ukránok által hozott elvek alapján állapodtak meg. Ezek az elvek ma is aktuálisak, az orosz elnök többször is beszélt erről” – foglalta össze Lavrov.

Kuleba nehéznek nevezte a tárgyalásokat, Lavrov rámutatott az agresszióra minden orosz ellen

A találkozó előtt Kuleba azt mondta, hogy eltökélt szándéka, hogy Törökországban komoly beszélgetést folytasson Lavrovval. Azt mondta, hogy ha Lavrov az antalyai diplomáciai fórum margóján is kész lenne egy érdemi beszélgetésre, akkor ő készen áll rá. Az ukrán miniszter arra is rámutatott, hogy Kijev már régóta szeretne közvetlen beszélgetést Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin elnökök között.

A tárgyalások végén Kuleba bonyolultnak nevezte azokat. A megbeszélések másfél órán át tartottak. A miniszterek végül megegyeztek abban, hogy folytatják a humanitárius megoldás keresését a helyszínen, de nem jutottak megállapodásra a tűzszünetről.

Lavrov a maga részéről hiú ábrándnak nevezte Kuleba reményét, hogy az antalyai tárgyalások során sikerül megállapodni az ukrajnai tűzszünetről. „Senki sem akart itt tűzszünetről megállapodni” – jelentette ki.

Az orosz diplomácia vezetője azt is megjegyezte, hogy Moszkva a fehéroroszországi tárgyalási platformon komoly beszélgetést kíván folytatni az ukrán féllel. Ezeknek a találkozóknak – jegyezte meg – nem szabad „néhány formális papír” aláírásával végződniük, valódi dolgokban kell megállapodni, amelyek az ukrán válság „átfogó rendezéséhez” vezetnek.

Lavrov a találkozón továbbá kijelentette, hogy Moszkva az ukrán válságot és az azzal kapcsolatos eseményeket agressziónak tekinti minden orosz ellen a világon. „Egyáltalán nem Ukrajnáról van szó. Hanem agresszióról minden orosz ellen – érdekek, vallás, kultúra, nyelv, nyelv, nyelv, biztonság és így tovább” – magyarázta az orosz miniszter.

Kuleba csütörtökön lemondott tisztségéről.

Szeptember 4-én vált ismertté, hogy Kuleba lemondott az ukrán külügyminisztérium éléről. Ruszlan Sztefancsuk, az Ukrán Legfelsőbb Rada elnöke közölte, hogy a parlament megkapta a miniszter nyilatkozatát.

Másnap a Verhovna Rada felmentette Kulebát tisztségéből. Az ország külügyminiszterének lemondása mellett 240 képviselő szavazott.

A hírek szerint Kuleba lemondása azzal függött össze, hogy Zelenszkij elégedetlen volt a katonai segélyek bevonásával kapcsolatos munkájával. Az ukrán elnök állítólag a Nép Szolgája frakció egyik ülésén kifejtette, hogy Kuleba „nem rendelkezik elegendő energiával ahhoz, hogy előmozdítsa a fegyverek beszerzését”.

Elolvasom a cikket