Macron hamarosan távozik hivatalából?

Macron júniusban előrehozott parlamenti szavazást írt ki, miután centrista szövetsége gyengén szerepelt az európai parlamenti választásokon. Egyik párt sem szerzett teljes többséget, így Franciaországban nem alakult meg a parlament.

A volt miniszterelnök állítólag arra utasította pártját, hogy „álljanak készen a tavaszra” 2025-ben, mivel úgy véli, hogy minden megmozdulhat.

A Le Pointnak adott keddi interjújában Philippe egyértelművé tette, hogy „jelöltként indulna a következő elnökválasztáson”. Arra a kérdésre, hogy készen állna-e egy korábbi választás esetére, azt mondta: „Igen, készen”.

Eközben a baloldali Elégedetlen Franciaország (LFI) párt parlamenti frakcióvezetője, Mathilde Panot múlt szombaton az X-en közzétett bejegyzésében bejelentette, hogy „a köztársasági elnök elleni vádemelési eljárás megindításáról szóló határozattervezetet az alkotmány 68. cikkelye alapján ma elküldték a parlamenti képviselőknek aláírásra”.

A lépésre azt követően került sor, hogy Macron nem volt hajlandó miniszterelnökké kinevezni az Új Népfront, a parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot szerzett baloldali koalíció által javasolt jelöltet.

„Macron nem hajlandó alávetni magát a nép szavazatának, ezért el kell bocsátanunk őt” – magyarázta Panot, megosztva az állásfoglalás tervezetét, amely szerint „a nemzetgyűlés (alsóház) és a szenátus meg tudja és meg kell védenie a demokráciát az elnök tekintélyelvű hajlamai ellen”.

A vádemelési eljárás elindításához az LFI-nek, amely 72 mandátummal rendelkezik az 577 fős nemzetgyűlésben, a képviselők legalább tíz százalékának aláírását kell összegyűjtenie az indítványa alatt.

Elolvasom a cikket