Meddig fogyasztható a paradicsom?

Ha van kertünk, vagy egy erkélyünk, akkor valószínűleg van paradicsom is. Mert hát ugye nincs jobb, mint a saját paradicsom. Sajnos a paradicsomot nem csak mi szeretjük, a nagyon sok kártevő és betegség támadhatja meg. Ezeknek nagy része ellen kellő időben tudunk védekezni, azonban, amikor már megtörtént a baj, nem árt, ha tudjuk, mikor fogyasztható a paradicsom, és mikor ne jusson eszünkbe enni belőle.

Ha pedig úgy érezzük, támadás érheti az egészséges paradicsomot is, nem árt, ha gyorsan közbelépünk. Még mindig jobb zölden leszedni a paradicsomot, mint hagyni, hogy fogyaszthatatlanná váljon.

Nem mindegy, hogy ehető a paradicsom, vagy inkább kerüljük!

A paradicsomot gyakran támadják meg kórokozók és kártevők, azonban bizonyos esetekben a paradicsom még ilyenkor is fogyasztható. Amíg a bogyókon nem jelennek meg kemény részek vagy barnás foltok, addig a termést el lehet fogyasztani, akkor azonban mindenképp kerüljük a fogyasztást.

Ha látjuk, hogy gond van a paradicsommal, szedjük le minél hamarabb a termést, főleg, a még egészséges részét, mivel a betegségek könnyen és gyorsan át tudnak terjedni az egészséges tövekre is. Ha még zöld a paradicsom, akkor is érdemesebb leszedni, mivel úgy még készíthetünk belőle finomságokat, sőt, akár még be is tudjuk érlelni.

Amennyiben poloskák támadták meg a paradicsomot, a poloskaszívogatás hatására a paradicsom héja keménnyé válik és kellemetlenül viaszosnak, ragadósnak érezzük. Az ok pedig nem más, mint hogy a poloska emésztőnedvet bocsát a növénybe, és az elfolyósodó szöveteket szívogatják. Így a paradicsom termésén barna foltok alakulnak ki, majd rothadásnak indul.

Elolvasom a cikket