Nem annyira vészes az ifjaknak a kötelező sorkatonaság

A gučevói hadgyakorlaton tett csütörtöki látogatása után Aleksandar Vučić bejelentette, a kötelező katonai szolgálat hetvenöt napig fog tartani – írta meg pénteken a Szabad Magyar Szó. Mint a cikkben olvasható, a két hónap plusz tizenöt nap kiképzés kötelező lesz a férfiak és önkéntes a nők számára – hangoztatta a politikus.

„Ez ötször kevesebb, mint amennyit jómagam szolgáltam, de ettől még mindez nagyon fontos a hadseregünk számára” – fogalmazott. Egyben aláhúzta, a fiatalok mindent ingyen kapnak, legyen az étel vagy ital, továbbá jár majd nekik egy, nem is olyan elhanyagolható bevétel.

Az elnök hozzátette, a sorkatonai szolgálatról szóló döntés már a költségvetés vitájában meglátszik majd. A rendszer visszaállítására irányuló kezdeményezést a Szerb Fegyveres Erők vezérkara indította el, majd idén január 4-én nyújtott be erről javaslatot Vučićnak.

Milos Vučević kormányfő június végén kifejtette, a felmérések alapján nagy támogatottság övezi a kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetését. A lapban emlékeztetnek, 2025. jövő év január 1-jétől Horvátország is visszaállítja a kötelező katonai szolgálatot, amely két hónapig tart majd.

Jelenleg még nem tudható, hogy az újoncok saját városukban töltenék-e a katonai szolgálatot, vagy elosztanák őket, mint az egykori Jugoszlávia idején. Nem titok, hogy komoly logisztikai gondok vetődnek föl, továbbá az is közismert, hogy fel kell újítani a laktanyákat, és el kell különíteni az újoncokat a hivatásos hadseregtől – teszik hozzá a lapban.

Elolvasom a cikket