Oasis: Botrányos búcsú után botrányos visszatérés

Czuppon Réka
2024. szeptember 6. péntek. 7:45
Frissítve: 2024. szeptember 6. 7:48

„A fegyverek elhallgattak. A csillagok összeálltak. A nagy várakozásnak vége. Gyere és nézd meg. Nem közvetítik a tévében” – írta az Oasis, amely 2025-ben jövő nyáron Cardiffban, Londonban, Edinburgh-ben és Dublinban ad 17 plusz két koncertet. A bejelentés hatására az elmúlt héten elindult a jegyértékesítést, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

A zenekar tizenöt évvel ezelőtti feloszlatása nem, újjáalakulása viszont hatalmas meglepetés. A Gallagher testvérek 1991-ben alapították az Oasist, amely rendkívül népszerű lett, több mint 70 millió albumot adott el világszerte, nyolc listavezető számuk volt Nagy-Britanniában.

A testvérpár állandó harcai, veszekedései és botrányai miatt gyakran kerültek veszélybe turnék és fellépések. Például 2000-ben részegen úgy összevesztek, hogy kénytelenek voltak lemondani egy koncertet Barcelonában.

A siker és a pénz még néhány évig egybetartotta a zenekart, de 2009. augusztus 28-án Párizsban, néhány perccel a Rock en Seine fesztiváli fellépés előtt a két Gallagher testvér az öltözőben annyira összeveszett, hogy Noel – akinek a gitárját testvére összetörte – azonnal elhagyta a zenekart. Két órával később a hivatalos Oasis weboldalon a következőt közölte:

„Némi szomorúsággal, de óriási megkönnyebbüléssel közlöm, hogy ma este elhagytam az Oasist! Az emberek majd azt írnak és mondanak, amit akarnak, de én egyszerűen egy napot sem tudok tovább együtt dolgozni Liammel!”

A szakítás után mindketten sikeres szólókarrierbe kezdtek, de nem békültek ki, sőt becsületsértő módon ócsárolták egymást a nyilvánosság előtt. Liam például azt nyilatkozta, hogy már az Oasis visszatérésének a gondolatától elhányja magát.

Vajon mi volt az a varázslat, amely hatására a testvérek kibékültek?

Természetesen a Mammon, a pénz istene tett „csodát”. Jonathan Shalit professzor, az InterTalent tehetségkutató ügynökség elnöke azt mondta a The Sunnak, hogy az újraegyesülés több mint 400 millió font bevételt eredményezhet, amelyből egyenként 50 millió fontot (22,68 milliárd forint) kaphat Noel és Liam.

És ez a hatalmas bevétel még jelentősen nőhet, mert a rajongók érdeklődése a koncertek iránt minden előzetes várakozást felülmúlt. Szombaton több mint tízmillióan próbáltak jegyet vásárolni a jövő évi koncertrekre. Ebből hatalmas várakozás és káosz lett, majd óriási felháborodás, mert a nagy érdeklődés miatt a 150 fontos (68 ezer forint) belépőket a jegyiroda később 350 fontért (158 ezer forint) értékesítette. A feljelentések miatt a verseny- és piacfelügyelőség már vizsgálja a túlárazást.

A felháborodás hatására a testvérpár közölte, hogy két újabb koncertet adnak 2025. szeptember 27-én és 28-án a londoni Wembley Stadionban, amelyre elsősorban a britek vásárolhatnak belépőket.

Kérdéses azonban, hogy Noel és Liam megbékélése meddig tart. Mivel Angliában majdnem mindenre lehet fogadni, így arra is, hogy megvalósul-e a már 19 fellépésre tervezett koncertsorozat.

Elolvasom a cikket