Olcsó szuperélelmiszer vagy veszélyes koleszterinbomba?

A tojás rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz, azonban elkészítési módjától is nagymértékben függ, hogy hasznos lesz-e a szervezetünk számára.

A tojásban eredeti funkciójánál fogva megtalálható minden összetevő, ami egy szervezet növekedéséhez szükséges. Vitamintartalmán túl előnye az is, hogy könnyen előállítható, egyszerű hozzáférni, és nem drága, különösen a tápértékéhez viszonyítva.

Ám a tojásról köztudott, hogy magas a koleszterintartalma, amit tudományos vizsgálatok rendszeresen összekapcsolnak a szívbetegségek fokozott kockázatával. Egy tojássárgája körülbelül 185 milligramm koleszterint tartalmaz, ami több mint a fele a 300 mg-os napi ajánlásnak.

A koleszterinre rendszerint úgy gondolunk, mint valami ártalmas anyagra, pedig szervezetünknek szüksége van rá a D-vitamin, a tesztoszteron és ösztrogén hormonok előállításához is. A koleszterinmennyiséget a saját szervezetünk is képes előállítani, de felvesszük a táplálékunkból is. A koleszterint a testünkben a vér lipoprotein molekulái szállítják. Minden emberben más a lipoproteinek kombinációja, és ennek az egyedi összeállításnak jelentős szerepe van abban, hogy az adott egyénnél mekkora a szívbetegség kialakulásának kockázata. Az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL) nevezik „rossz” koleszterinnek. Ez ugyanis a májból átjut az artériákba és a test szöveteibe, ami végül a koleszterin felhalmozódását eredményezheti az erek falában, megnövelve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Elolvasom a cikket