Robert Fico: Nincsenek traumáim a merénylet után

Fico elmondta: a támadó személyével egyáltalán nem foglalkozik, és nincsenek traumái.

„Sőt, elfogadtam azt a személyes filozófiát, hogy egyszerűen így jártam, és nincs bennem semmi bosszúvágy” – szögezte le. Kártérítést sem fog követelni a tettestől, és más jogi lépéseket sem kíván tenni. „Végezze el a munkáját az igazságszolgáltatás, és ő rendezze el magában a történteket” – tette hozzá.

A kormányfőre még szakorvosi kivizsgálások várnak a sérülései mértékét illetően, de úgy véli, hogy ezek csak megerősítik a már ismert tényeket. Szerinte most a merénylet hátterét kell feltárni.

„Mindenekelőtt ki kell mondani a nyilvánosság előtt, mi történt valójában, mivel az ellenzék azt szerezné, ha a testőrséggel foglalkoznánk, hibázott-e vagy nem, de itt másról van szó. Itt valaki politikai gyűlöletből meg akarta ölni a kormányfőt, és most nem Robert Ficóról van szó, hanem a Szlovák Köztársaság kormányfőjéről”– jelentette ki a szlovák kormányfő.

Szerinte a parlamentnek is foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel.

Augusztusban Fico bejelentette, hogy a parlament ősszel tárgyalhat a merényletről szóló jelentésről. Pénteken hozzátette, fontos lenne megvizsgálni, kivel kommunikált a támadó. „Én várok, valaki majd megírja a jelentést, a belügyminisztérium vagy más, gondolom szeptember elején kész lesz, mert már hetekkel ezelőtt jelezték, de én nem veszek részt az összeállításában, mert nem akarok szubjektív dolgokat belevinni” – tette hozzá.

Fico szerint nincs értelme jelentést írni a büntetőeljárás részleteiről. Szerinte 2023 szeptemberétől kell elemezni a történéseket. Megismételte, hogy az ellenzék és a média egy része nem volt hajlandó elfogadni a választási eredményeket.

Fico hangsúlyozta, hogy nem érdekli a merénylő személye, és megbocsátott neki, mivel csak egy eszköz volt valaki más kezében. Ismételten hangsúlyozta, hogy az ellenzéki aktivistát gyűlöletkeltés motiválta a merényletre.

Mindenkit arra figyelmeztetett, hogy ne használják a politikusokra tett kijelentéseikben a „gyilkos, bűnöző” kifejezéseket, mert ezek gyűlöletet szíthatnak és támadásokat eredményezhetnek.

A kormányfőt május 15-én sebesítette meg Juraj C. a nyitrabányai (Handlová) kihelyezett kormányülésen. A tettest a helyszínen letartóztatták, terrortámadás miatt folyik ellene büntetőeljárás.

Elolvasom a cikket