Szeptember 15-én zár a HelyiÉrték | Építészeti Nemzeti Szalon 2024. 

A kiállítás főkurátora Dénes Eszter építész, építészeti szakíró, felkért társkurátorai Gutowski Robert, Perényi TamásésFerencz Marcel Ybl-díjas építészek.

Az első teremben a Ferencz Marcel társkurátor által tervezett kiállításrész fő kérdése az időtlen érték teremtésének lehetősége a gyorsan változó jelenben. Itt kaptak helyet az ikonikus építészet körébe tartozó, a városképben jelként álló nagyberuházások, valamint az olyan mértékadó, társadalmi felelősségvállalással teljes feladatok, amelyek közösségeinket szolgálják: a köz épületei – piacok, múzeumok, templomok, amelyek különleges szerepet töltenek be egy közösség identitásában.

A második teremben Perényi Tamás társkurátor a korszellem indikátoraként és a jövő zálogaként is szemlélhető két kiemelt témakört, az oktatási, valamint a lakófunkciójú épületeket vizsgálja. Elsődleges feladatuk, hogy komfortos kereteket adjanak az életünknek, de közvetve alakítják is azt. Ez épített világunk egyik legállandóbb eleme – így megérdemli a kitüntetett figyelmet.

A harmadik terembenGutowski Robert társkurátor épített örökségünk helyzetét tárja fel, poétikusabb alapra helyezve a bemutatást: épülettöredékek kerülnek a középpontba egy olyan korból, amikor még virágba borulhatott egy kőből faragott épületelem, a kupola az égbolt végtelenségét idézte, s a modernitás szemléletében látszólag haszontalan léte hatással bírt egy közösség életére. A műemlékvédelmi beruházások mellett a továbbépítés (bővítés, átalakítás) legjobb hazai példáit is bemutatja a válogatás.

Dénes Eszter főkurátor három teremben képezi le szimbolikusan az építészeti gondolkodást mint alkotói folyamatot.A tervezés a gondolatok szabad áramlásából vezet a kézi skicceken át a precíz tervekig. Válogatást adunk skiccekből, rajzokból, látványtervekből, amelyek művészi illusztrációként a legjelentősebb hazai és nemzetközi pályázatokra készülő művek átnézetét is adják.

Az oldalfalakon az épületekhez kapcsolódó, azok művészi értékétől elválaszthatatlan társszakmák jelennek meg: belsőépítészet, kert- és tájtervezés, képző- és iparművészet. Az informativitáson túlmutató művészi épületfotókból is bemutatnak egy válogatást, amelyek képesek az ábrázolt épületek új arcát elénk tárni.

Szeptember 10-én zárul a közönségszavazása HelyiÉrték | III. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon, ahol a tárlat látogatói megjelölhetik a nekik legjobban tetsző három kiállított építészeti projektet. A szavazók, illetve a hírlevélre feliratkozók között éves Műcsarnok-belépőt sorsolnak ki.

Szeptember 14-én 15 órátóla Műcsarnok kiadásában megjelent legutóbbi kötetekből hármas könyvbemutatóttartanak a Műcsarnok Előadóteremben: HelyiÉrték | III. Építészeti Nemzeti Szalon | Kós140 | CSETE | Csete György, Csete Ildikó, Pécs Csoport
Kiállításaik kurátorai és további felkért szerzők a tárlatot kísérő kiadványokban több szempontból közelítik meg a bemutatott válogatásokat.

A HelyiÉrték | Építészeti Nemzeti Szalon végéig tart a Műcsarnok – Pesti Vigadó kölcsönös kedvezményis! Belépőjegyük felmutatásával a látogatók számára a partnerintézmény húsz százalék kedvezményt biztosít a megjelölt jegyeik árából.

Elolvasom a cikket