Török filmnapok a Cinefesten

A Török Napok során különleges filmvetítések, mesterkurzusok és kerekasztal-beszélgetések révén nyerhetünk bepillantást Törökország gazdag és változatos filmgyártásába. A fesztiválon bemutatott alkotások nemcsak a török társadalom és kultúra komplex kérdéseire reflektálnak, hanem egyetemes emberi problémákat is feldolgoznak.

A török program egyik kiemelt filmje az Eclipse című dokumentumfilm, amely a 2020-as tokiói olimpiára kvalifikált öt török tornász küzdelmét mutatja be, akik a pandémia miatti halasztással szembesülve tovább küzdöttek álmukért, hogy elhozzák Törökország első olimpiai érmét a sportágban. Rendezők: İpek Kent és Efe Öztezdoğa.

Az Egy jobb holnap című játékfilm főhőse Ozan, aki öngyilkossági kérelmet nyújt be az államhoz, miután szerelme elhagyta. A kérelmét elutasítják, amikor megtudja, hogy egy Ekin nevű lány szerelmes belé. Ozan útra kel, hogy megkeresse Ekint, és meggyőzze őt, hogy ne szeresse őt. Rendező: Emre Kavuk

A 3. élet című török film Hicran történetét meséli el, aki elmenekül otthonról, miután apja eljegyzésre kényszeríti egy férfival, akit nem szeret. A férfi, Rıza, eleinte nem törődik Hicran eltűnésével, de később egyre inkább foglalkoztatja a helyzet, és elindul Isztambulba, hogy megtalálja őt. Rendező: Zeki Demrikubuz

A Török Napok programját a Török Köztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma támogatja, amely szorosan együttműködik a CineFest szervezőivel, hogy Törökország kultúráját és filmművészetét bemutathassa a magyar közönségnek. A Miskolci Cinefest és a Török napok teljes programja itt:

Elolvasom a cikket