Újabb videót tett közzé a Hamász kivégzett túszáról

MH/MTI
2024. szeptember 6. péntek. 20:30

A pszichológiai hadviselés részeként a Hamász csütörtökön propagandavideót adott ki az egy héttel ezelőtt meggyilkolt egyik túszról, az amerikai–izraeli kettős állampolgár Hersh Goldberg-Polinról, amelyet a gyászoló család „ébresztő felhívásnak” nevezett a világ számára, amely lépéseket sürget a még mindig Gázában, a Hamász fogságában tartott túszok kiszabadításáért.

„Semmilyen más családnak nem szabad elviselnie, amin mi keresztülmentünk” – áll a család közleményében, akik még hétnapos gyászukat ülik a 23 évesen megölt fiuk után.

A szülők, akik gyermekük kiszabadításáért több mint tizenegy hónapig az egész világon küzdöttek, a közel két perces videó terjesztését kérték. Hersh Goldberg-Polin a felvételen angolul bemutatkozik, elmondja, hogy a kaliforniai Berkeleyben született, jelenleg Jeruzsálemben él, és amerikai–izraeli kettős állampolgár.

„Gázába érkezésem óta szinte orvosi ellátás nélkül, kevés élelemmel és kevés vízzel maradtam életben. Nem emlékszem, mikor láttam utoljára a Napot, vagy szívtam friss levegőt” – mondja, s hangsúlyozza az izraeli hadsereg „szüntelen” légicsapásait és bírálja az izraeli kormányt.

Goldberg-Polin egyik kezét amputálták a fogságban, miután a Hamász gránátja felrobbantotta az október 7-i terrortámadásban. Ő is szerepelt a nők és sebesültek listáján, akiket a túszalku első szakaszában kellett volna kiszabadítani.

A később megölt túsz a felvételen arra kéri Joe Biden amerikai elnököt, Antony Blinken külügyminisztert és minden amerikai állampolgárt, hogy tegyenek meg mindent a háború leállításáért, „az őrület megállításáért”, és juttassák haza. Ezután családját biztosítja szeretetéről, és megkéri őket, hogy folytassák harcukat kiszabadításáért.

Goldberg-Polint hétfőn temették el, miután holttestét öt másik meggyilkolt sorstársával együtt szombaton megtalálta az izraeli hadsereg (IDF).

Az IDF közlése szerint a hat fiatalt a Hamász őrei közelről fejlövéssel ölték meg két-három nappal azelőtt, hogy az izraeli katonák megérkeztek az őket rejtő rafahi alagúthoz. Feltételezik, hogy azután ölték meg őket, hogy őreik értesítést kaptak az izraeli csapatok közeledéséről.

A Hamász ezen a héten sorra közzé tette a meggyilkolt túszokról korábban készített felvételeit. A zenei fesztiválról elrabolt Eden Jerusalmiról készített felvételen a később kivégzett túsz feltűnően sovány, s holtteste alapján megállapították, hogy mindössze 36 kiló volt halálakor. Egy másik, a Beeri kibucból elhurcolt női fogoly, Carmel Gat 39 évesnek mondta magát, és mivel májusban betöltötte 40. évét, úgy vélik, hogy a felvételek több hónappal ezelőtt készültek.

Október 7-én a Hamász 250 embert hurcolt a Gázai övezetbe a szomszédos izraeli településekről, illetve egy közelben rendezett zenei fesztiválról. Azon a napon lemészároltak Gáza környékén mintegy 1200 embert, főként civileket. A túszok megölése miatt Izraelben ezen a héten tömegtüntetések kezdődtek, melyek a mihamarabbi túszalkut és tűzszünetet követelik az izraeli kormánytól. Izrael az október 7-i támadás után hadjáratot indított a Hamász és más, a Gázai övezetben működő iszlamista szervezetek ellen, melynek kinyilvánított célja a terrorcsoport megsemmisítésére, a Hamász gázai uralmának megdöntése és a túszok kiszabadítása.

Elolvasom a cikket