A strúma okai, tünetei és kezelése

A megnagyobbodás a diffúz strúma esetén egyenletes, a göbös golyva esetén különálló göb vagy göbök jelennek meg a pajzsmirigy állományában. A csomó mérete változó, nyeléskor fel- és lefelé mozoghat. Vezető tünetei a nyaki duzzanat mellett a kialakult hormonális problémákkal vannak összefüggésben.

A strúma főbb tünetei

A strúma legfőbb tünete csomó vagy duzzanat megjelenése a nyakon. Mérete egészen változó lehet: akár olyan hatalmasra is megnőhet, hogy már önmagában ez problémát okoz.

A tünetek a következők lehetnek:

  • köhögés, nyelési nehézség;
  • szorító érzés a nyakon;
  • hang megváltozása, rekedtség;
  • légzési nehézség – sípoló hang légzéskor.

Ezenkívül a pajzsmirigyhormon termelődésének megváltozása okoz tüneteket. A klinikai kép különböző túlműködés és alulműködés esetén.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a nyaka elülső felén, a légcső előtt duzzanatot tapint, amely nem múlik magától, esetleg a fent felsorolt tünetekkel társul, forduljon háziorvosához további kivizsgálás céljából.

A kialakult strúma lehet teljesen ártalmatlan is, de mindenképpen fontos a súlyosabb kórképek, például a daganatok lehetőségének kizárása, ugyanis ezek sokáig tünetmentesek lehetnek.

A strúma kiváltó okai

A strúma kialakulásának, a pajzsmirigy megnagyobbodásának számos kiváltó oka lehet. Ilyen okok a pajzsmirigy túlműködése (pl. Graves–basedow-kór), a pajzsmirigy alulműködése (pl. Hashimoto-betegség), pajzsmirigyrák és ezzel összefüggésben a pajzsmirigyet ért besugárzás, egyéb pajzsmirigygyulladással járó folyamat, ciszták, illetve bizonyos gyógyszerek (pl. lítium).

Jódhiány és egyéb, táplálkozással összefüggő okok

A pajzsmirigy-megnagyobbodásnak legtöbbször a táplálékkal bejuttatott alacsony jódbevitel az oka, de előfordulhat, hogy valamilyen diéta tartásával olyan élelmiszereket részesítünk előnyben, amelyek gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét vagy magát a hormonképzést. Ilyen például a keresztes virágú növényekben (káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, kínai kel, retek, repce, spenót, fehérrépa) gazdag étrend.

Fontos! Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt nem indokolt teljesen elhagyni ezeket az élelmiszereket, de túlfogyasztásuk kerülésére érdemes odafigyelni.

A jódhiány megelőzésének fő eszköze az asztali só jódozása. Ez magában foglalja az élelmiszeriparban és a közétkeztetésben használt és a mezőgazdasági állatok által fogyasztott só általános jódozását. Magyarország közepesen jódhiányos területnek számít Európában.

Csecsemők esetében a jódhiány akár maradandó idegrendszeri károsodást is okozhat, így fontos az anya optimális jódellátottsága.

A strúma szövődményei

A pajzsmirigygöbök némelyike túlzott mértékben termelhet hormont (hipertireózis), vagy éppen ellenkezőleg: gátolhatják is a pajzsmirigy hormontermelését (hipotireózis). A képződött göbök az esetek egy részében rosszindulatúvá válhatnak, és pajzsmirigyrák alakulhat ki.

A pajzsmirigy egészen nagy méretűre is megnőhet, ebben az esetben a környező szövetekre gyakorolt nyomás miatt nyelési vagy légzési panaszokat okozhat.

A strúma diagnosztizálása

Strúma kialaikulása esetén a kivizsgálás egyik lépése a pajzsmirigyfunkciók felmérése. Ehhez megnézik a vér hormonszintjeit. Sor kerülhet továbbá ultrahangvizsgálatra, a pajzsmirigy izotópos vizsgálatára, esetleg szövettani mintavételre is.

A strúma kezelése

A strúma kezelése a kiváltó októl függő. Amennyiben a pajzsmirigy megnagyobbodása kismértékű, és nem okoz számottevő panaszt, kezelésmentes megfigyelés és rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt.

Ha a strúma kialakulásának oka pajzsmirigy alulműködés, akkor hormonpótlással szükséges kezelni, a növekedés bizonyos mértékig vissza is fordítható.

Pajzsmirigy túlműködés esetén gyógyszeres, izotópos vagy műtéti kezelésre is lehetőség van. Műtéti beavatkozást akkor végeznek, ha a golyva a környező szövetekre kifejtett nyomása által okoz tüneteket – nyelési vagy légzési nehézséget. Csupán esztétikai okok miatt ritkán műtik a golyvát.

Ha jódhiányos strúmáról van szó, akkor a kezelés első lépése a jód és egyéb ásványi anyagok (főleg szelén) pótlása.

A strúmát legtöbbször nem pajzsmirigyrák okozza, ennek esélyét nem szabad kizárni, diagnózis esetén pedig ennek megfelelően (műtétileg, besugárzással vagy gyógyszeresen) szükséges kezelni.

Elolvasom a cikket