A vérnyomáscsökkentés szempontjából leghatékonyabb zöldségek

Az Edith Cowan Egyetem (Ausztrália) tudósai megállapították, hogy a brokkoli, a karfiol és a fehér káposzta hatékonyabban csökkenti a vérnyomást, mint a gyökérzöldségek, a cukkini és a sütőtök – számol be a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

A tanulmány eredményeit a BMC Medicine című folyóiratban tették közzé,
A tudósok azt akarták kideríteni, hogy a keresztesvirágúak (káposztafélék) családjába tartozó zöldségek aktív (napi körülbelül 300 gramm) fogyasztása csökkenti-e a szisztolés vérnyomást enyhén emelkedett vérnyomású felnőtt önkénteseknél. A vizsgálatban 18 olyan személy vett részt, akiknek a szisztolés (felső) vérnyomása 120 és 160 mmHg között volt. A kutatók emellett azt is értékelték, hogy a vérnyomásra hogyan hatnak a gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, a cukkini és a sütőtök.
A vizsgálat első, háromhetes időszakában a résztvevők naponta négy adag keresztesvirágú zöldséget fogyasztottak levesek formájában ebédre és vacsorára. A második fázisban a káposztalevest egy hasonló, gyökérzöldségekből és cukkiniből álló ételre cserélték.
Az eredmények azt mutatták, hogy a brokkoli, a karfiol és a fehér káposzta aktív fogyasztása 24 óra alatt erőteljesebben csökkentette az önkéntesek szisztolés vérnyomásértékeit, mint a burgonyát, sárgarépát és cukkinit tartalmazó étrend.
A tudósok egyelőre nem tudják megmondani, hogy mi a felelős ezért a kedvező hatásért. További kutatásokra van szükség a káposztafélék családjába tartozó zöldségek tulajdonságainak jobb megértéséhez.

Elolvasom a cikket