Az EU saját magának törvényesítette a korrupciót

Daniel Freund (zöldek) német EP-képviselő, aki még szabadidejében is csak Magyarországot tudja rágalmazni, mindenfajta állítólagos korrupciós ügyek miatt, csak ennyit mondott: A család kényes téma. Persze, hogy az, különösen akkor, ha kiderül, hogy az Európai Parlament (EP) máltai elnökének, Roberta Metsolának férje, Ukko Metsola, a világ második legnagyobb hajózási társaságának, a Royal Caribbean Groupnak a hivatalos uniós lobbistája. A hajózás pedig az egyik legjelentősebb környezetszennyező gazdasági ágazat.

Ha meggondoljuk, a kedves feleség, az EP elnöke, Roberta Metsola a környezetvédelem élharcosának tünteti fel magát, mindent elkövet, hogy a „méregzöld” politikát „keresztülnyomja” az uniós törvényhozáson. Mindez már önmagában is elég problematikus, sőt már korrupciós szaga is van az ügynek.

Roberta Metsolát az uniós választásokat követően harmadszor is megválasztották az EP elnökévé. Ami azért elég furcsa, mert az Unióban általában a két választás közötti félidőben, vagyis két és félévente szokás az intézmények élére új jelöltet javasolni.

Ha mindez még nem lenne elég, akkor pár nappal ezelőtt robbant az igazi bomba. Roberta Metsola határozottan kiállt az összeférhetetlenség szigorú szabályozásának elfogadása mellett. Csakhogy van egy kis bökkenő.

A rendelkezés úgy szól, hogy az EP összes magas rangú tisztségviselője köteles bejelenteni, hogy ő maga vagy családjának valamely tagja van-e olyan helyzetbe, hogy az uniós döntéshozatalt bizonyos kérdésekben befolyásolni tudja. A törvény mindenkire vonatkozik, csak az Európai Parlament legmagasabb tisztségviselőjére, az elnökre, vagyis Roberta Metsolára nem. Vagyis Metsola büntethetetlenséggel ruházta fel magát, így felelősségre sem lehet vonni. Ezt így le is írták.

Hát persze, hogy a Metsola-család kivétel, hiszen elképzelhetetlen, hogy a hajózási ágazat érdekeiért Roberta Metsola ne emelne szót. Ki hinné el ennek az ellenkezőjét, hogy pont az EP elnöke dolgozna a saját zsebe ellen.

Térjünk csak vissza Daniel Freund „barátunkhoz”, aki – csak emlékeztetőül – az összeférhetetlenségi rendelkezés körül kialakult botrány kapcsán csak annyit mondott, hogy a család az kényes téma. De hát többek között ő is azért kardoskodott a rendelkezés mellett, hogy a „kényes családok” se legyenek kivételek és még a korrupció gyanúja se essen rájuk.

Álljon itt egyik nyilatkozata: „Mi, zöldek a korrupció ellen dolgozunk, hogy megtisztítsuk a korrupciós politikát Európa-szerte, és az EP-ben mi vagyunk a legerősebb, leghitelesebb erő ezen a fronton.”

Jaj, ne! Azért ez már EU-s korrupciós mértékkel mérve is sok. Daniel Freund az EP-nek a költségvetési ellenőrző és az alkotmányügyi bizottságnak is tagja. Ebben a tisztségében, saját parlamenti csoportjában, egy olyan terv megvalósításának a referense, ami az EU-s tagállamok uniós pénzekhez való hozzáférését a jogállamisággal köti össze. Ismerjük már a módszert, így lehet zsarolni a „renitens” tagállamokat – többek között hazánkat is –, amelyek ki mernek állni saját érdekeikért.

Ezek mellett a politikus éppen annak a független etikai bizottságnak a létrehozásán dolgozott, amely most kezdte el tevékenységét és akaratán kívül kirobbantotta az összeférhetetlenségi botrányt. Így aztán nem csoda, hogy Freund lett az EP antikorrupciós képviselőcsoportjának társelnöke.

Nem fogják kitalálni, hogy ki a másik társelnök. Hát persze, hogy Roberta Metsola.

Ha nem ez a korrupció törvényesítése, akkor mi az?

A szerző főmunkatárs

Elolvasom a cikket