Egy szakember a bor kevéssé ismert egészségügyi előnyeiről beszélt

Eléggé közismert, hogy a vörösborban található polifenolok segíthetik a szív egészségét, ha mértékkel fogyasztják, az agyra gyakorolt hatásuk kevésbé ismert. Ez a hír azt követően érkezett, hogy a vörösbort ki kellene iktatni az úgynevezett mediterrán étrendből, a tudósok szerint el kellene vetni az alkohollal kapcsolatos, többéves kutatásokat, amelyek illusztrálják annak jótékony tulajdonságait, ha mértékkel fogyasztják.
– Ezek a polifenolok növelhetik a neuroplaszticitást, és csökkenthetik a kóros béta-amiloid és taufehérjék felhalmozódását, amelyek gyakran megtalálhatók az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedő betegeknél – magyarázza. – A borban található antioxidánsok (köztük a resveratrol) az epigenetikai és a hosszú életet elősegítő útvonalak aktiválásán keresztül szintén támogathatják a hosszú életet.

Avalonnal együtt dr. Azza Halim orvossal készítettek interjút, és mindketten kijelentették, hogy az alkohol, különösen a vörösbor egészségügyi előnyeinek kibontakoztatásához a kulcs a mértékletes fogyasztás.

Halim megjegyezte, hogy az általános ajánlás nőknek egy pohár, férfiaknak pedig két pohár, de azt is elmondta, hogy a bor típusa döntő fontosságú az előnyök maximalizálásához.

Avalon hozzátette, hogy a hagyományos bor, különösen az Egyesült Államokban „gyakran magas alkohol-, cukor-, adalékanyag- és növényvédőszer-tartalmú”, amely negatívan hathat az egészségre. Azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy keressék az organikus és biodinamikus borokat, amelyek „mentesek ezektől a vegyületektől”.

A regionalitás és a bor előállításának helye is hatással lehet a minőségre.
– Válassza a magasabban fekvő és hűvösebb éghajlaton, például Európában termelt borokat, mivel ezek általában kevesebb cukrot és alkoholt tartalmaznak a melegebb régiókból származó borokhoz képest – tette hozzá Avalon.
A fajták tekintetében elmondta, hogy jobb, ha alacsonyabb alkohol- és cukortartalmú borokat választunk, például gamayt, cabernet franc-t és grenache-t, mint a magasabb alkoholtartalmú fajtákat, például syrah-t vagy cabernet savignont. Bár meg kell jegyezni, hogy az utóbbi vörös szőlőfajták nagyobb mennyiségben tartalmaznak resveratrolt, amely bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre.

Elolvasom a cikket