Vuelta a Espana: Dunbaré a királyetap, Valter 28.

MH/MTI
2024. szeptember 7. szombat. 20:58

A Visma-Lease a Bike 26 esztendős magyar bajnoka is próbált szökni címvédő csapattársával, az amerikai Sepp Kuss-szal, ám nem tudtak bekerülni az eltekerő tízfős csoportba. Ez hiába tudott eltempózni több mint hat percre, az összetett esélyesek csapatai egymást fárasztották, így utolérték a szökevényeket. Az esélyesek csoportja egy ritmusváltás miatt szétesett, Valter Kuss visszazárkózásáért dolgozott, és végül nyolc és fél perc lemaradással a 28. helyen ért célba.

A 2022-es Tour de Hongrie bajnoka, az ír Edward Dunbar öt kilométernél támadott jó ütemben és második szakaszsikerét ünnepelhette ezen a Vueltán a 11. etap után. Az összetett élmenői közül senki nem indított távoli támadást, az utolsó három kilométeren belül élénkült meg ez a csoport, de a fáradt bringások csupán másodpercekre tudtak eltávolodni egymástól, az összetett élcsoportjában a sorrend nem változott.

A hegyi pontversenyben bebiztosította elsőségét Jay Vine, így hazaviheti a pöttyös trikót, amennyiben vasárnap célba ér. Két évvel korábban a Vueltán a 18. szakaszról kellett bukás miatt kiszállnia úgy, hogy vezette ezt a kategóriát, mostani eredményének értékét növeli, hogy az ausztrál bringásnak az áprilisi baszk körversenyen történt bukásban három csigolyája is eltört.

Vasárnap a 24,6 kilométer hosszú madridi egyéni időfutammal ér véget a 79. spanyol körverseny. Az összetettben élen álló Primoz Roglic ebben a számban korábbi olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes, így jó esélye van arra, hogy pályafutása során negyedszer is első helyen zárjon a Vueltán és ezzel beérje a csúcstartó spanyol Roberto Herast.

Eredmények (a viadal honlapja alapján): 20. szakasz, Villarcayo–Picón Blanco, 172 km, hegyi befutó: 1. Edward Dunbar (ír, Jayco AlUla) 4:38:37 óra 2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 7 másodperc hátrány 3. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull–BORA–hansgrohe) 10 mp. h. 4. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education-EasyPost) 12 mp. h. … 6. Ben O’Connor (ausztrál, Decathlon AG2R La Mondiale) 14 mp. h. …28. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 8:30 perc hátrány

Az összetett élcsoportja: 1. Roglic 81:22:19 óra 2. O’Connor 2:02 perc hátrány 3. Mas 2:11 p. h. 4. Carapaz 3:00 p h. …25. Valter 1:20:16 óra hátrány

Elolvasom a cikket