A depressziókutatás egy új fázisába érkezett

A kognitív-viselkedéses pszichoterápia a depresszió tüneteinek enyhítésével összefüggő változásokat eredményezhet az agyi aktivitásban ez az új megfigyelés.

A Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy amikor a tudósok a problémamegoldó terápiát tesztelték, a depresszió kezelésének olyan megközelítését ismerték fel, amelynek célja a páciens konkrét problémáinak kezelésével kapcsolatos készségek fejlesztése.

A terapeuta például szimulálhat egy lakótárssal való konfliktust, és segíthet az optimális viselkedés megtalálásában.

A problémamegoldó készségek az idegsejtek egy meghatározott csoportjától függenek. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a betegek negyedénél ezek a sejtek hiányosak vagy hiperaktívak. A kognitív kontroll problémái elhízás esetén is megfigyelhetők. Az új vizsgálatban 108 felnőtt vett részt, akik egyszerre szenvedtek depresszióban és elhízásban. Általában ezeknek a betegeknek csak körülbelül 17%-a reagál az antidepresszánsokra.

A pácienseket két csoportra osztották: a betegek fele hagyományos kezelést kapott, a másik fele emellett egyéves problémamegoldó terápiás programon vett részt. Mint a depresszió bármely más kezelése, a pszichoterápia sem vált be mindenkinél. De 32 százalékuknál a tünetek súlyossága legalább a felére csökkent. Ez óriási javulás az antidepresszánsokra adott 17%-os válaszadási arányhoz képest, mondták a szerzők.

A páciensek MRI-agyvizsgálatot is végeztek a vizsgálat kezdetén, két hónappal, hat hónappal, egy évvel és két évvel később. A vizsgálatok során a résztvevők egy képernyőt láttak maguk előtt, amelyen szöveg volt. Attól függően, hogy mi volt ráírva, meg kellett nyomniuk vagy nem kellett megérinteniük egy gombot. Az agynak ugyanazok a területei felelősek ezért a feladatért, mint a normál életben a problémamegoldásért. A hagyományos kezelést kapó csoportban a kognitív kontrollterület aktivitása alacsonyabb lett, a résztvevők problémamegoldó készsége romlott.

A pszichoterápiás csoportban a kognitív kontrollterület alacsonyabb aktivitása a problémamegoldó képesség javulásával járt együtt. A kutatók úgy vélik, hogy a pszichoterápia javíthatta a kognitív kontroll hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy a páciensek agyának kevesebb erőforrásra volt szüksége a probléma megoldásához.

Ezeket a változásokat már két hónappal a pszichoterápia megkezdése után megfigyelték. Az ilyen gyors változások azt jelentik, hogy az agyi szkenneléseket fel lehet használni a legjobb pszichoterápia kiválasztására – hangsúlyozták a tudósok.

Elolvasom a cikket