Betegség jele lehet az állandó fáradtság

A krónikusfáradtság szindróma tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, súlyossága napról napra változhat. A kimerültség mellett jelentkezhet emlékezeti, összpontosítási és koncentrációs nehézség, szédülés, amely súlyosbodik, ha fekvésből vagy ülésből álló helyzetbe kerül az ember. Előfordulhatnak olyan kísérő jelek, mint a torokfájás, fejfájás, megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakon vagy a hónaljban, megmagyarázhatatlan izom- vagy ízületi fájdalom – számol be a Life.hu.

Állandó fáradtság – Mi váltja ki?

A krónikus fáradtság szindróma oka ismeretlen, az azonban bizonyos, hogy egyes emberek hajlamosak lehetnek rá, amelyet nagy valószínűséggel akár több tényező kombinációja vált ki náluk. A lehetséges kiváltó okok közé tartoznak:

  • Fertőzések: mivel egyes embereknél bakteriális vagy vírusfertőzés után alakul ki a CFS.
  • Legyengült immunrendszer: jellemzően a krónikus fáradtságszindrómában szenvedő emberek immunrendszere gyengébb.
  • Hormonális egyensúlyhiány: a hipotalamuszban, az agyalapi mirigyben vagy a mellékvesékben termelődő hormonok rendellenes vérszintje is előfordul.
  • Fizikai vagy érzelmi trauma: a betegek egy része röviddel a tünetek megjelenése előtt sérülést, műtétet vagy jelentős érzelmi stresszt éltek át.
  • Nem és életkor: Igaz ugyan, hogy bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban fiatal és középkorú felnőtteket érint, és jellemzően több nő van a betegek között, mint férfi.

Szövődmények

A CFS lehetséges szövődményei vagy mellékhatásai közé tartozik a csökkent teljesítőképesség akár a munkahelyen, akár az otthoni teendőkben, társadalmi elszigeteltség, mivel az ember inkább otthon pihen, mintsem, hogy találkozzon a barátaival, rokonaival. Az állandó fáradtság, rossz hangulat, egyedüllét pedig könnyen vezet szorongáshoz, depresszióhoz.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A fáradtság számos betegség, például fertőzések vagy pszichés zavarok tünete lehet. Ha az állandó kimerültség pihenés, alvás hatására sem múlik, és már legalább hat hónapja szenved ettől az ember, akkor mindenképpen keresse fel a háziorvosát!

Kivizsgálás

Sajnos ezt a betegséget elég nehéz diagnosztizálni, mivel nincs egyetlen olyan vizsgálat, amely megerősítené a krónikus fáradtságszindróma jelenlétét. Éppen ezért inkább arra törekszenek az orvosok, hogy kizárjanak más, hasonló tünetekkel járó egészségügyi problémákat.

Kezelés

Minden embernek más-más tünetei lehetnek, ezért különböző típusú kezelésre lehet szükség. Fontos megtalálnia a szellemi és fizikai tevékenységek egyéni határait, készíteni kell egy pontos napirendet, és időt kell szánni a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre.
Fontos megjegyezni, hogy míg az erőteljes testmozgás általában jót tesz az egészségnek, a CFS-ben szenvedők nem tolerálják a túl intenzív edzésprogramokat. Ha súlyos tünetek, fájdalmak jelentkeznek, akkor az orvos felírhat fájdalomcsillapítót, ha pedig már jelentkezik a szorongás, depresszió, akkor lehet, hogy szükséges lehet nyugtató vagy más kedélyjavító gyógyszer szedésére is.

Életmódváltás

Néhány életmódbeli változtatás jelentősen enyhítheti a tüneteket. A koffeinfogyasztás korlátozása vagy megszüntetése segíthet jobban aludni és csökkentheti az álmatlanságot. A nikotint és az alkoholt is érdemes korlátozni vagy kerülni. Érdemes egy új alvási rutint kialakítani: minden nap pontban ugyanakkor lefeküdni és felkelni, kizárni a lehetséges zajokat a hálószobából, lefekvés előtt alaposan kiszellőztetni. Hasznos lehet ellazulást segítő illóolajokat párologtatni, mint például a levendula, és olyan nyugtató hatású gyógynövényekből készült teát inni, vagy étrendkiegészítő formájában beszedni, mint a komló vagy a macskagyökér. Az akupunktúra, a tai-chi, a jóga és a masszázs segíthet enyhíteni a CFS-sel járó fájdalmakat. Mindig beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen alternatív vagy kiegészítő kezelést elkezd!

Elolvasom a cikket