Egy nemzeti ital, amely csökkenti a demencia kockázatát?

Magyar Tibor
2024. szeptember 8. vasárnap. 15:15

A korai kutatások azt mutatják, hogy az agavéban, a tequila nyersanyagában található vegyületek bizonyos egészségügyi előnyökkel járhatnak. Eddig azonban embereken végzett vizsgálatok nem bizonyították a tequila és az egészségre gyakorolt pozitív hatások közötti kapcsolatot. Bár nem biztos, hogy van egészségügyi előnye, a tequila viszonylag egészségesebb választás lehet, mint néhány más alkoholfajta.

Jelenleg semmilyen, embereken végzett kutatás nem utal arra, hogy a tequila fogyasztása bármilyen egészségügyi előnnyel járna. Az interneten azonban különböző cikkek találhatók, amelyek állatokon végzett előzetes vizsgálatok eredményeit népszerűsítik. Szinte valamennyi fellelhető tanulmány az agavéban található vegyületek lehetséges előnyeit részletezte. A potenciálisan előnyös vegyületek az agávécukorban a feldolgozás során lebomlanak és etanollá alakulnak, az alkoholos italok hatóanyagává.

A közvélemény szerint segíthet a fogyásban, segít a vércukor szabályozásában és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, segít javítani a csontok egészségét, elősegítheti a hosszú életet, megelőzi és kezeli a megfázást, influenzát és egyéb fertőzéseket, javítja a gyomor, a bélrendszer egészségét, segíti az emésztést, javítja az alvást, csökkenti a fájdalmat, de még a demencia kockázatát is javítja.

A tequilát erjesztett agávé levéből készítik. Egyes gyártók adalékanyagokat és más forrásból származó alkoholt adnak a tequilához, míg más gyártók 100%-ban agávé levéből készítik a tequilát. A legtöbb kék, ezüst vagy fehér, Mexikóból származó magasabb minőségű tequila 100%-ban erjesztett agávét tartalmaz. Az agávé levében olyan cukrok vannak, amelyek úgy tűnik, hogy különböző lehetséges egészségügyi előnyöket kínálnak, bár ezen előnyök meggyőző bizonyítása további kutatásokat igényel.

Egyre többet hallhatjuk, hogy az alkohol káros az egészségre, egyes alkoholfajták azonban kevesebb cukrot és szénhidrátot, valamint kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint mások, így kevesebb káros egészségügyi hatással bírnak.

A borokhoz, sörökhöz és almaborokhoz képest a tequila nem tartalmaz szénhidrátot, cukrot és annyi kalóriát. Egy 42 g-os feles 100%-os tequilában 97 kalória és 0 szénhidrát van.

Elolvasom a cikket