Az Oxfordi Egyetem megállapította, hogy a magas telített zsírtartalmú élelmiszerek már néhány hetes rendszeres fogyasztás után súlyosan aláássák az emberi egészséget. Erre egy kis kísérlet segítségével jöttek rá – fogalmaz a Sports.kz.
Két csoportra osztottak 16 férfit, az egyik csoportban egészségtelen ételeket – süteményeket, teljes kiőrlésű tejtermékeket, gyorséttermi ételeket – fogyasztottak, a másikban pedig a többszörösen telítetlen zsírok – diófélék, zsíros halak – kaptak hangsúlyt.
A telített zsírok túlzott bevitele a következőket eredményezte:
– 20 százalékos növekedés a májzsír térfogatában
– a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megnövekedett kockázata
– az összkoleszterinszint és a rossz koleszterinszint mintegy 10 százalékos növekedése
– a szívbetegségek megnövekedett kockázata.
A többszörösen telítetlen zsírok étrendben való fokozott jelenléte ezzel szemben a következőket eredményezte:
– az összkoleszterinszint körülbelül 10%-os csökkenését
– a szívizom megnövekedett energiaraktárait
– jobb általános egészségi állapotot.
Mindkét csoportban az alanyok testsúlya rövid idő alatt gyakorlatilag változatlan maradt.
„A zsír típusa számít, nem a zsír mennyisége. Érdekes, hogy ilyen gyorsan, mindössze három hét alatt ilyen változásokat lehet látni” – kommentálta a tanulmány eredményeit az egyik szerző.