Erdogan az iszlám országok szövetségét szervezi Izrael ellen

Az elnök szombaton tette megjegyzéseit, miközben az iszlám iskolák szövetségének Isztambul külterületén tartott rendezvényén beszélt – adta hírül az Orosz hírek.

„Az egyetlen lépés, amely megállítja az izraeli arroganciát, az izraeli banditizmust és az izraeli állami terrorizmust, az az iszlám országok szövetsége” – állította Erdogan.

Ankara az utóbbi időben már tett olyan lépéseket, amelyek célja „a szolidaritás vonalának kialakítása a növekvő expanziós fenyegetéssel szemben”, nevezetesen azáltal, hogy igyekezett rendezni a kapcsolatokat Szíriával és Egyiptommal – jegyezte meg.

Az elnök azzal vádolta Izraelt, hogy egy nagy közel-keleti háborúra törekszik, hogy minél többet meghódítson és elfoglaljon belőle. Dicsérte a Hamász palesztin militáns csoportot, kijelentve, hogy az „a muszlimok nevében” harcol Izrael ellen, és „megvédi az iszlám földeket”, köztük Törökországét is.

„Izrael nem fog megállni Gázában. Ha Izrael így folytatja, akkor Ramallah elfoglalása után máshová fogja kitűzni a célját. A régió más országai is sorra kerülnek. El fog jönni Libanon, Szíria. Szemet fognak vetni a Tigris és Eufrátesz közötti hazánkra” – állította Erdorgan is.

Israel Katz izraeli külügyminiszter sietett visszautasítani az állítólagosan megfogant szélesebb körű közel-keleti konfliktusról szóló állításokat, „veszélyes hazugságnak és uszításnak” bélyegezve azokat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az ország csak „a Hamász gyilkosai és erőszaktevői”, valamint „az Irán vezette síita gonosz tengelye” ellen védekezik.

„Erdogan továbbra is a gyűlölet és az erőszak tüzébe dobja a török népet a Hamász-barátai kedvéért” – írta Katz az X-en közzétett bejegyzésében.

A török elnök régóta a palesztinok legfőbb védelmezőjének tartja magát, és egyre ellenségesebb, Nyugat-Jeruzsálemre irányuló nyilatkozatokat tesz az Izrael és a Hamász közötti konfliktus alatt, amely a palesztin csoport október 7-i meglepetésszerű támadása óta húzódik.

Júliusban Erdogan még azzal is fenyegetőzött, hogy a gázai konfliktus miatt egyenesen lerohanja Izraelt, miközben Nyugat-Jeruzsálem figyelmeztetett, hogy Törökország elnöke végül úgy járhat, mint Szaddám Huszein, ha folytatja ezt a retorikát.

Elolvasom a cikket