Szirtes Györgyi
2024. szeptember 8. vasárnap. 21:59
A nyers karalábé különleges kiegészítője lehet a salátáknak. A legtöbb zöldséghez hasonlóan táplálkozási szempontból sűrű, ami azt jelenti, hogy alacsony a kalóriatartalma, de magas a tápanyagtartalma.
Egy csésze nyers karalábé 36 kalóriát, 2,3 gramm fehérjét, gyakorlatilag semmi zsírt és 8,4 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Ezenkívül 4,9 gramm rostot, a napi C-vitamin-érték több mint 100 százalékát, a napi foszfor-érték 11 százalékát és a napi kálium-érték 10 százalékát biztosítja.
A növény levelei C-vitamint, valamint K-vitamint és rostot tartalmaznak.
Ne feledje, hogy az egyes tápanyagok napi értéke az egészséges felnőttek számára javasolt mennyiségen alapul. Ha Ön fiatalabb, idősebb, vagy bizonyos egészségi problémája van, az Ön szükségletei eltérőek lehetnek, és a legjobb, ha a táplálkozási ajánlásokról az orvosával konzultál.
Számtalan oka van annak, hogy beépítse az étrendjébe a karalábét. Gazdag tápértékének köszönhetően ez a zöldség erős potenciális egészségügyi előnyökkel jár.
Először is, a nagy mennyiségű C-vitamin antioxidáns erővel bír. Az antioxidánsok leküzdik a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejtjeinket.
Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást is a szervezetben, ami segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, köztük a szívbetegséget és a cukorbetegséget.
Ez a zöldség az immunrendszer támogatásában is segíthet. A már említett C-vitamin mellett a rostok is nagyon fontosak az egészség megőrzésében. A karalábé és más zöldségek prebiotikus rostokat tartalmaznak, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélmikrobiomot, ami segíthet a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben.
Ez a zöldség segítheti a kollagéntermelést a szervezetben.
Végül, érdemes lehet növelni a karalábéfogyasztást, ha a magas vérnyomás aggodalomra ad okot. Az ebben az ízletes keresztesvirágú zöldségben található kálium segíthet a vérnyomás csökkentésében. Az étrend nátriumtartalmának csökkentése szintén segíthet ebben, és a feldolgozott élelmiszerek egészséges zöldségekkel való helyettesítése remek módja a nátriumbevitel csökkentésének!