Hankó Balázs: Kiemelt szerepe van ma az értéket képviselő klasszikus kultúrának

MH/MTI
2024. szeptember 8. vasárnap. 21:30

„Manapság, mikor a veszélyek korát éljük, a mi célunk és küldetésünk az értékőrzés mellett az értékteremtés, és kiállás a normalitás mellett. Ebben a környezetben mindennél jobban kell hinnünk abban, hogy az értéket képviselő klasszikus kultúrának kiemelt szerepe van” – fogalmazott.

Hozzátette: „Örömmel tölt el, hogy ez a megmérettetés a résztvevő énekesek számára páratlan szakmai tapasztalatszerzést és bemutatkozási lehetőséget kínál, a díj versenyzőinek esetében pedig karrierindító lehetőségek tárházát nyitja meg”.

A miniszter köszönetét fejezte ki a versenyen induló művészeknek, hogy segítenek a kulturális értékeket megőrizni és továbbadni generációról generációra. Marton Éváról, az énekverseny névadójáról elmondta: a művész drámai szopránja, és lenyűgöző színpadi karizmája feledhetetlen nyomot hagyott a világ legnagyobb színpadain.

„Marton Éva nem csak hazánknak, de az egész világ opera kultúrájának örök ragyogású csillaga, akinek művészete generációkat inspirál” – mondta. Marton Éva operaénekes örömét fejezte ki, hogy az énekverseny színvonalát hat éve változatlanul tudják tartani, „sőt, egyre jobb és jobb énekesek jönnek”, akik magasra teszik a mércét a többi versenyző előtt is.

A gálakoncerten átadták a legjobb Liszt-dalok előadóinak járó Liszt-különdíjakat, amelyet Zoe Hippius és Park Jihoon vehettek át. A 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny első helyezettje a koreai Park Dzsihun lett, a második helyen Mihail Damian román bariton végzett, a harmadik díjat pedig Vu Hong-ni kínai mezzoszoprán kapta.

Marton Éva a személyes különdíját Alekszandra Zotova orosz szopránnak ítélte oda, a közönségdíjat pedig Jo Jiun koreai szoprán vehette át.

A Zeneakadémia Nagytermében megtartott szombati döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekarának kíséretével, Halász Péter vezényletével.

Elolvasom a cikket