Kiderült, mennyivel rövidíti meg az életünket egy óra telefonálás

„Minden egyes plusz óra, amit a telefonnal a kézben töltesz, csökkenti az esélyeit arra, hogy 60 éves koráig éljen” – írja a Sports.kz.

A szívkoszorúér-betegség kockázata 55 százalékkal, a szélütésé 58 százalékkal, az általános szívbetegségé pedig 32 százalékkal nő. A kütyük képernyőjéhez való állandó ragaszkodás negatív hatása körülbelül húszéves kortól halmozódik fel. És a férfiak azok, akik a leginkább szenvednek. A fiatalok minden egyes órányi görgetéssel vagy tévénézéssel növelik a felnőttkori szívbetegség kialakulásának valószínűségét. Ez ellen nem lehet sportolással védekezni. A tudósok következtetései szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a kütyüfüggőségben nem függött a fizikai aktivitás szintjétől.

A vizsgálatot 30 éven keresztül végezték. Az orvosok több mint négyezer ember életmódját figyelték meg. A vizsgálat kezdetekor minden résztvevő – lányok és fiúk – 18 és 30 év közötti volt. A munka során figyelembe vették az összes képernyőn töltött időt – a tévétől az okostelefonokig és egyéb kütyükig.

„Hadd emlékeztessem Önöket, hogy a telefon, a tévé vagy a számítógép függősége alvási és mentális problémákhoz, étkezési zavarokhoz, elhízáshoz, sőt demenciához is vezet. A hatás halmozódik, és idősebb korban mindenképpen jelentkezik, még akkor is, ha sokat mozog a szabadidejében” – figyelmeztet az orvos.

Elolvasom a cikket