Magas vérnyomás esetén ezt a négy terméket kerülni kell

Victoria Taylor táplálkozási szakértő elmondta, hogy a megfelelő élelmiszerek kiválasztása segít a magas vérnyomás ellenőrzésében – írja a Sports.kz.

Négy élelmiszer, amely csökkenti a vérnyomást

Gyümölcsök és zöldségek

Tanulmányok kimutatták, hogy a céklalé segíthet a vérnyomás csökkentésében. Koncentrált nitrátforrás lehet, és úgy gondolják, hogy ezek egyik hatása a vérnyomás csökkentése.

Számos gyümölcs és zöldség káliummal lát el minket, ami szintén segíthet a vérnyomás csökkentésében, azonban a túl sok kálium káros lehet, mivel megzavarhatja a szívritmust. Ez különösen veszélyes a veseproblémákkal küzdő emberek számára.

Ahelyett, hogy egyetlen gyümölcs- vagy zöldségfajtára összpontosítanánk, inkább csak arra figyeljünk, hogy naponta legalább öt adagot fogyasszunk belőle. Válasszon különböző színű gyümölcsöket és zöldségeket.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű élelmiszerek, mint például a barna rizs és a zab, több tápanyagot és rostot tartalmaznak, mint a finomított keményítőtartalmú szénhidrátok.

A több rost fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és keringési betegségek kockázatának csökkenésével. A zabból származó oldható rostok segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.

Próbáljon meg olyan magas rosttartalmú ételeket fogyasztani, mint a bab és a lencse, a diófélék és magvak, valamint a gyümölcsök és zöldségek.

Sovány fehérje

A sovány fehérjeforrások kevesebb kalóriát tartalmaznak, és jóllakottá teszik a szervezetet. Ez segíthet a testsúly szabályozásában, ami segít csökkenteni a vérnyomást.

Válassza a csirkét, pulykát, halat, tojást és babot a vörös és feldolgozott húsok helyett.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A tej és a tejtermékek beiktatása az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként segíthet a vérnyomás csökkentésében. A tejtermékek tápanyagok összetett kombinációját tartalmazzák, köztük kalciumot, amely összefüggésbe hozható a vérnyomás csökkentésével.

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint például a félig fölözött tej és az alacsony zsírtartalmú természetes joghurt, kalciumot és fehérjét tartalmaznak felesleges telített zsír nélkül.

Milyen ételeket kell kerülni, ha magas a vérnyomása

Sós ételek

Naponta legfeljebb 6 g sót érdemes fogyasztani, ez körülbelül egy teáskanálnyit jelent. Sokan azonban ennél többet esznek. Az általunk elfogyasztott só nagy része már a boltban kapható élelmiszerekben is benne van.

Olyan népszerű ételek tartalmazzák, mint az olajbogyó, a chips, a szószok, a savanyúságok, a feldolgozott húsok, például a sonka, a szalonna és a kolbász.

Ellenőrizze az élelmiszerek címkéit, hogy alacsony sótartalmú lehetőségeket találjon. Próbáljon meg kevesebbet enni étteremben, és inkább készítsen magának alacsonyabb sótartalmú ételeket.

Édes és zsíros ételek

A magas zsír- és cukortartalmú ételek magas kalóriatartalmúak, és befolyásolhatják a magas vérnyomást. Nagy mennyiségben történő fogyasztásuk súlygyarapodáshoz vezethet, ami összefügg a vérnyomás emelkedésével.

Válasszon egészséges nassolnivalókat, például gyümölcsöt vagy natúr joghurtot, ha két étkezés között megéhezik.

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a vérnyomást

Ha alkoholt fogyaszt, tegye ezt egyenletesen. A túl sok emeli a vérnyomást, és idővel súlygyarapodáshoz vezethet.

Túl sok koffein

A koffein megemelheti a vérnyomást, de hatása általában rövid ideig tart, és csökken, ha rendszeresen fogyasztja.

Egyes emberek érzékenyebbek a koffeinre, mint mások, és a túlzott koffeinfogyasztás befolyásolhatja a vérnyomást.

Fontos megjegyezni, hogy a koffein nemcsak a kávéban és a teában található meg, hanem az energiaitalokban, a csokoládéban és az üdítőitalokban, például a kólában is.

Elolvasom a cikket