Trump megsértődött

Arra a kérdésre, hogy van-e „favoritja” az amerikai választásokon, Putyin csütörtökön egy vlagyivosztoki nemzetközi gazdasági fórumon azt mondta, hogy követni fogja Biden javaslatát Harris támogatására, és „őt is támogatni fogja” – olvasható az Oroszhirek oldalán.

Putyin azt is mondta, hogy „Trump több szankciót vezetett be Oroszországgal szemben, mint bármelyik előtte lévő elnök”, és azt közölte, hogy Harris „talán tartózkodna az ilyen intézkedésektől”.

Szombaton a wisconsini Mosinee városában tartott kampánygyűlésen Trump a Fehér Házat bírálta a választásokba való orosz beavatkozásról szóló, szerinte hamis állítás miatt.

„Ó, nem, megint Oroszország, Oroszország, Oroszország” – mondta Trump, és ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrajnai konfliktus soha nem történt volna meg, ha ő lett volna akkor elnök.

„Ismertem Putyint. Jól ismertem őt. És tudják, ő támogatta – nem tudom, látták-e a minap – Kamalát” – folytatta Trump. „Nagyon megsértődtem ezen. Kíváncsi vagyok, miért támogatta Kamalát.”

Putyint „sakkjátékosnak” nevezte, és azt mondta, elgondolkodott azon, hogy „mosolyogva” beszélt-e Harrisről.

Néhány amerikai hírcsatorna, köztük a CNN azt közölte, hogy az orosz elnök „egyszerűen csak trollkodott” Harrisszel. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov nem volt hajlandó pontosítani, mire gondolt az elnök, mondván, hogy az amerikai belpolitika nem kiemelt téma a Kreml számára.

Maga Harris nem kommentálta az ügyet, a Fehér Ház pedig azt közölte, hogy Putyin „nem kedvezhet” egyetlen jelöltnek sem.

Újraválasztási kampánya során Trump többször is azt állította, hogy azonnal új béketárgyalásokat szervez Moszkva és Kijev között, és „24 órán belül” megoldja az orosz-ukrán konfliktust. A Kreml azonban továbbra is szkeptikus maradt, Peszkov nemrég azt mondta, hogy Trumpnak „nincs varázspálcája”, és hogy az Egyesült Államoknak először is abba kellene hagynia a fegyverek küldését Ukrajnába.

Elolvasom a cikket