Vuelta a Espana: Roglic negyedszer végső győztes

MH/MTI
2024. szeptember 8. vasárnap. 20:49

A 24,6 kilométer hosszú madridi egyenkéntivel ért véget a 79. spanyol körverseny. A specialisták közül a kétszeres időfutam Európa-bajnok svájci Stefan Küng tekert kiemelkedő időt (26:28 perc), ezzel megszerezte pályafutása első egyéni szakaszgyőzelmét háromhetes körversenyen.

Második leggyorsabban a szlovén Roglic teljesítette a távot, aki ezzel megnyerte az összetettet – pályafutása során immár negyedszer -, ezzel beérte a csúcstartó spanyol Roberto Herast.

A második helyet Ben O’Connor érdemelte ki a végelszámolásnál, a 2021-es Tour de France-on és az idei Giro d’Italián egyaránt negyedik, az összetett élén 13 napot töltő ausztrál bringás pályafutása első háromhetes dobogóját ünnepelhette.

Az összetettben korábban háromszor is második spanyol Enric Mas ezúttal a dobogó alsó fokára állhatott fel. A Visma-Lease a Bike 26 esztendős magyar bajnoka 29 perc 14 másodperc alatt teljesítette az időfutamot, ez az 58. pozícióra volt elég, összetettben pedig a 25. helyen zárta pályafutása hatodik háromhetes körversenyét.

Bodrogi László után második magyar kerékpárosként szerepelt két Grand Tour-viadalon egy éven belül, ő 2007-ben ugyancsak a Giro d’Italián és a Vueltán állt rajthoz.

Legjobb szakaszeredménye egy 11. hely volt Valternek, akinek eredetileg nem is szerepelt a programjában a spanyol körverseny, az utolsó pillanatokban ugrott be segítőként a keretbe.

A hegyi pontverseny győzteseként a pöttyös trikót az ausztrál Jay Vine érdemelte ki, a pontverseny győztese – így zöld trikós – honfitársa, Kaden Groves lett. A fiatalok legjobbjaként a dán Mattias Skjelmose hódította el a fehér trikót azzal, hogy ötödik lett összetettben.

Mivel Tadej Pogacar idén a Girót és a Tourt is megnyerte, mindhárom 2024-es háromhetesen szlovén kerékpáros diadalmaskodott, legutóbb 2018-ban a britek mondhatták el magukról, hogy mindhárom Grand Touron győzni tudtak.

Elolvasom a cikket