Ilyen váratlan veszélyeket rejtenek a nyers hús- és halételek

Orvosok szerint a nyers hal vagy hús előnyei elhalványulnak az egészségügyi kockázatok mellett. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol ezeknek a termékeknek a hőkezelés nélküli használata a nemzeti hagyomány része, az emberek nem egészségesebbek, mint más régiókban. Ugyanakkor a féregfertőzések ott sokkal gyakoribbak, mint az ilyen étrendi sajátosságokkal nem rendelkező országokban – írja a Sports.kz.

Ezt a tényt azzal magyarázták, hogy a vadon élő tengeri és édesvízi halak több mint 90 százaléka parazitákkal fertőzött. Ezek közül nem mindegyik terjedhet át az emberre, de sok közülük nagy veszélyt hordoz az emberi egészségre. „A parazita féreglárvák jelen lehetnek a pontyfélék családjába tartozó halakban: süllő, kárász, ponty. Ezek okozzák az olyan veszélyes betegség kialakulását, mint az opisthorchiasis” – figyelmeztetett az endokrinológus.

A tokhalakat nevezték a legbiztonságosabbnak a paraziták szempontjából, különösen a mesterséges körülmények között nevelt halakat. Nyers fogyasztásra a legbiztonságosabbnak a megbízható beszállítótól vásárolt és a kifogás után azonnal lefagyasztott friss halfilét vagy tokhalfilét tartják.

„A paraziták veszélye mellett a nyers hús olyan baktériumok forrása lehet, mint a szalmonella, a clostridia, a listeria, a campylobacter és az E. coli. Ezek a kórokozók ételmérgezést okozhatnak, amelynek tünetei egy napon belül jelentkezhetnek és akár egy hétig is eltarthatnak: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz” – mondta a szakértő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy még akkor is fennáll a fertőzés veszélye, ha a nyers hús frissnek és jó minőségűnek tűnik.

Végül hozzátették, hogy a nyers hús és hal ellenjavallt a gyermekek számára, mivel ők fogékonyabbak a fertőzésveszélyre, mivel immunrendszerük még nem erős. Ugyancsak nem fogyaszthatják őket az idősek, akiknek az immunrendszere már legyengült, a terhes nők és az immunhiányos emberek.

Elolvasom a cikket