A harag rossz tanácsadó

Nagyon úgy fest, hogy a Závecz Research és az Iránytű Intézet előre akar inni a medve bőrére. Kutatási adataival azt igyekszik sugallani, hogy a Fidesz 2026-ban elveszti a választásokat, s majd jön helyette egy új titán, Magyar Péter, aki ellen jelenleg több rendőrségi eljárás van folyamatban garázdaság, rongálás, lopás gyanúja miatt.

Mintha Záveczék abban látnák az ország jövőjét, hogy egy tapasztalatlan, narcisztikus, a kritikát egyáltalán nem viselő ember kerüljön a kormányrúdhoz. Aki ugyan jobboldalinak adja ki magát, érvei, a társadalomnak szóló üzenetei a baloldal eddigi argumentációját visszhangozzák. Vagyis, ha netán Magyar Péter hatalomra kerülne, akkor ugyanazt tenné, mint a gyurcsányista baloldal. Beállna a brüsszeli érdekek szolgálatába, azonnal lemondana például az orosz gáz importjáról, megszüntetné a rezsicsökkentést, az egekbe emelve a gáz, az áram árát. Nem árt emlékeznünk rá, hogy jelenleg – a rezsicsökkentés mellett – havonta 181 ezer forintot fizet helyettünk az állam. Minden háztartás, minden család helyett. Képzeljék, mennyi lenne a kiadásunk, ha a rezsicsökkentés megszűnne, s arra még rájönne a drága nyugati gáz ára. Ez Franciaországban például a négyszeresére emelkedett, amint felváltotta az oroszt az amerikai palagáz.

A friss Závecz-féle közvéleménykutatás mégis abba az irányba igyekszik terelni a választói akaratot, hogy igen, higgyenek Magyar Péternek, mert akkor jobb lesz, mint most. Akkor egycsapásra jó lesz az egészségügy, az oktatás, a vasút helyzete. Mindazon területek változnak meg egy csapásra és jó irányba, amelyekkel Európában sem nagyon boldogulnak az országok.

Azt mondja Závecz az ATV-ben, hogy az a különbség, ami az európai parlamenti választáson volt a két párt között, az szűkült. A Fidesz támogatottsága csökkent, a TISZA Párté erősödött. Magyar Péter pártja a teljes népesség körében félmillió szavazóra van a Fidesztől. Mint Závecz Tibor kifejtette: „Ez már nem olyan nagyon nagy különbség. Nyilvánvaló, hogy Fidesz nem fogja tétlenül nézni, hogy a TISZA Párt utolérje, a TISZA Párt pedig mindent meg fog tenni, hogy közelebb kerüljön a Fideszhez, de a magyar választásokon, közvélemény-kutatásokban, szerintem az elmúlt tizenegy néhány évben ilyen közel a Fideszhez, nem nagyon volt senki.”

Mi ez, ha nem a lelkek győzködése abban az irányban, hogy tessék Magyar Péter mellé állni, s akkor talán legyőzhető a Fidesz.

Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője pedig úgy véli, ha a Fidesz nem figyel azokra a társadalmi problémákra, amivel a TISZA Párt erőteljesen foglalkozik, akkor az hatással lehet a választásokra. „Nem tartom kizártnak, hogy kormányváltás lesz 2026-ban, de hát azért a TISZÁ-nak még mindig több százezer embert kellene megszólítania., illetve azért meg kellene ácsolni azt a pártot, tehát, ahhoz, hogy egy országot képes legyen valaki vezetni, több száz vagy inkább több ezer embernek a közös munkájára van szükség, de egyelőre még ezt a kialakult struktúrát a TISZA környékén nem látom.” Ez egy kicsit visszafogottabb nyilatkozat, de tudjuk jól, az Iránytű a Jobbik intézeteként indul, s miután a Jobbik elment Gyurcsányékhoz balra, nem kérdéses, hogy az Iránytű is balra fordult.

De miért ne figyelne ezekre a Fidesz? Nem ezért, mert a TISZA foglalkozik vele, hanem azért, mert ez mind kormányzati feladat.

Meglátjuk, hogy a hamarosan kijövő más közvélemény-kutatások megerősítik-e a Závecz mutatta irányt. A Medián és Nézőpont júliusi jelentése például egyáltalán nem ebbe az irányba mutat, de majd meglátjuk a friss anyagaikat.

Annyi azonban tény, érthetetlenül sokan drukkolnak Magyar Péternek anélkül, hogy tisztában lennének vele, mekkora bajt kevernek vele maguknak. Persze van ennél is rosszabb. Vannak olyan polgárok is, akiknek mindegy, hogy ki jön a kormány helyett, csak Orbán menjen már el végre a hatalomból. Ezek persze inkább indulati, mint tényekre épülő érvek, szándékok.

A tények nyilvánvalóan azt üzenik, hogy Magyar Péter (Gyurcsány Ferenc) nem alternatívája Orbán Viktornak. Ha 2026-ban mégis bekövetkezne ez a dráma, akkor a fent vázol tragikus változásokkal nézhet szembe minden magyar család.

Ne akarjunk magunknak ilyen rosszat. A harag – főleg, ha megalapozatlan, indulati töltetű – rossz tanácsadó.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket