Egy érsebész megnevezte, hogyan csökkenthető a vérrögök kockázata

Az emberi testnek vannak artériái és vénái. A vér a szervekhez áramlik, és azoktól a szív felé. A trombózis minden egyes ilyen érben a klinikai kép okozójává válik – ez fájdalomszindróma, a kezek és lábak duzzanata és a bőr színének megváltozása. Az ilyen panaszok okot adnak arra, hogy olyan szakemberekhez forduljanak, akik a trombózis megnyilvánulásainak kezelésével foglalkoznak.

Ashot Grigoryan endovaszkuláris sebész, gyermek endovaszkuláris sebész, az orvostudományok kandidátusa, a röntgen endovaszkuláris diagnosztikai és kezelési módszerek osztályának vezetője elmondta „Doktor Péternek”, mit tehetünk.
Az ok az érelmeszesedés
Ha azokról az artériákról beszélünk, amelyeken keresztül a szívből a vér a szervekhez jut, akkor, mint már sokszor elhangzott, ezeken a leggyakrabban ateroszklerotikus plakkok képződnek. Ezek a plakkok végül megnőnek és az artérián keresztül történő véráramlás lassulásához vezetnek, egészen annak teljes megszűnéséig, a plakkok területén trombusok keletkeznek. A véráramlás leállása szívrohamot, stroke-ot okoz.
Elkerülhetők a vérrögök?
Természetesen igen. Egyszerű módszerek állnak mindannyiunk rendelkezésére. Az első az étkezési szokások és az életmód megváltoztatása. Valószínűleg nem fogja tudni teljesen eltávolítani, de legalább csökkenteni kell az állati zsírok, a gyorsan emészthető szénhidrátok fogyasztását, növelni kell a növényi termékek mennyiségét az étrendben.
Fontos, hogy korlátozza az étkezési só mennyiségét az étrendben, mert az érelmeszesedés kialakulásának egyik elmélete szerint a fokozott sófogyasztás felgyorsítja a plakkok kialakulásának folyamatát.
Ne feledkezzünk meg az olyan termékekről sem, mint az energiaitalok, amelyek használata egyre népszerűbb a fiatalok körében. Sajnos mindennek megvan a hátulütője. Tehát az ital egyszeri használata önmagában nem károsíthatja a szervezetet, de a nagy mennyiségben történő rendszeres használat a szívritmuszavarok, valamint az artériák trombózisának okozójává válik, amely gyakran szívrohamhoz vezet.
Ha már van egy vérrög
Ha a nagy artériák trombózisát diagnosztizálják, és ez klinikailag szívroham vagy stroke formájában, valamint a végtagok hidegségében és sápadtságában nyilvánul meg, érdemes azonnal szakemberhez fordulni.
Az endovaszkuláris technológiák modern fejlődése lehetővé teszi, hogy a lehető legrövidebb időn belül helyreállítsák a véráramlást az erekben, és elkerüljék a rokkantságot.
Az erekben – minden másképp van
Ami azokat az edényeket illeti, amelyeken keresztül a vér a szervekből a szívbe áramlik – vénák, a trombózis folyamata bennük kissé más eredetű. Ha a vér az artériákon keresztül áramlik a szív bal kamrájából történő kilökődés mechanizmusa miatt, akkor ugyanannak a vérnek a szívbe való visszatéréséhez sajnos nincs ilyen mechanizmus.
A vér a gravitáció hatására (fejből, nyakból) vagy a mellkas szívóhatása és a lábizmok összehúzódása miatt tér vissza a szívbe. A vér visszatérésének ezen mechanizmusainak ismerete segít megelőzni a trombózist a vénákban.
Íme néhány hasznos tipp
Ha valaki hosszú ideig kényelmetlen helyzetben ül – térdízületben behajlított lábak, amikor a véna az egyik oldalon az ülés széle és a másik oldalon a csont közé szorul –, akkor a vér kiáramlása az alsó végtagokból megzavarodik. Ez vérrögök kialakulását okozhatja a vénákban. Egyszerű megelőzési módszer, ha óránként szünetet tartunk és felállunk a munkahelyünkről, és „megsétáltatjuk” a lábunkat.
Ha a körülmények olyanok, hogy nem lehet felkelni és sétálni (például repülőgépen való repülés), akkor egy székben ülve felváltva feszítse a vádli izmait (sípcsonti izmok), ezáltal hozzájárulva a vér visszatéréséhez a szívhez.
A vénákon keresztül történő véráramlást az is zavarja, ha egy személy kénytelen hosszú ideig függőlegesen (állva) maradni, magas sarkú cipőt (4 cm felett) vagy szűk cipőt viselni. Mindez az alsó végtagok vénáinak trombózisának okává válhat.
Mi történik egy személlyel, amikor a vérrög felszakad
A megelőzés egyik módja a kompressziós kötöttáru viselése, de szakemberrel való konzultáció szükséges. A magas sarkú cipő viselése nem lehet folyamatos. Kétóránként szünetet kell tartani az ilyen cipők viselésében, és ha a körülmények lehetővé teszik, egy kis hűvös zuhany alá kell tenni a lábakat.
A szűk cipő viselése nem üdvözlendő, mert amellett, hogy akadályozza a véráramlást, a bőr sérülésének okozójává válik, ami a fertőzések bejárati kapuja.
A nők figyelmébe
Nőknél is előfordulhat vénás trombózis hormonális fogamzásgátlók szedése közben és terhesség alatt. Ezért az ilyen gyógyszerek használatának megkezdése előtt, valamint a terhesség alatt konzultálni kell a szakemberekkel és a vérvizsgálatok kötelező ellenőrzésével.

Elolvasom a cikket