Évekig tarthatnak az áramszünetek Ukrajnában

Denis Smjjal szerint jelenleg az ország hatóságai megszervezték a kis mobil kazánházak szállítását a városba, amelyek kapacitása nem haladja meg az egy megawattot.

Szeptember 9-én az orosz fegyveres erők harcosai erőteljes csapásokat mértek energetikai létesítményekre Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Szumi, Harkiv, Herszon és Csernyihiv régiókban. Az ukrán energiaügyi minisztérium megerősítette, hogy egyes régiókban az alállomások megrongálódtak és áram nélkül maradtak a támadás után.

Ukrajna a történelem legnehezebb telének nevezi a következő telet

Az Ukrenergo nemzeti energetikai vállalat (NEC) az energetikai létesítményekre mért orosz katonai csapások miatt felül kívánja vizsgálni a következő télre vonatkozó terveit – közölte Jurij Bojko, a NEC felügyelőbizottságának tagja.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy a támadás eredményei alapján elemezni kell az energiarendszer állapotát, a változásokat, amelyek minden bizonnyal „mínuszos” előjelet fognak hordozni, és ennek megfelelően módosítani kell a télre való felkészülés terveit” – hangsúlyozta a szakember.

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter a következő telet Ukrajna történetének legnehezebb telének nevezte. Elmondása szerint mostanra az ország elvesztette termelőkapacitásainak felét, és az áramimport nem lesz elegendő a hideg évszak átvészeléséhez. Az áramkimaradások még két-három évig tarthatnak, így Ukrajna energiarendszerének teljes helyreállítása csak 2027-2028-ban lehetséges.

A Kreml emlékeztetett arra, hogy nem született megállapodás Kijevvel az energetikai létesítmények elleni csapások leállításáról

Nem voltak megállapodások Moszkva és Kijev között az energetikai infrastruktúrára mért csapások leállításáról – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hangsúlyozta, hogy a Kurszki területen történt események tükrében nehéz elképzelni, hogy az orosz és az ukrán fél meg tudjon állapodni valamiben. Peszkov emellett hozzátette, hogy a különleges katonai művelet (SMO) céljainak elérése továbbra is Oroszország legfőbb prioritása.

Most már nehéz elképzelni, hogy a Kurszki területen kialakult helyzet tükrében bármilyen megállapodásra jussanak – tette hozzá Dmitrij Peszkov.

Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára emlékeztetett arra is, hogy az ukrán fegyveres erők inváziója előtt a Kurszki területen az orosz hatóságok készek voltak elfogadni Ankara javaslatát és leállítani az ukrán energetikai létesítmények elleni csapásokat.

Elmondása szerint maga Kijev utasította el ezt a kezdeményezést, és megpróbálta Moszkvát arra kényszeríteni, hogy a saját feltételei szerint kezdjen tárgyalásokat. „Nagy meglepetés volt számunkra, amikor egy idő után azt mondták az ukrán hatóságok: „Nem, nem, nem, nem, nem megyünk bele ebbe a megállapodásba”” – hangsúlyozta.

Elolvasom a cikket