Ez a legegészségesebb bogyós gyümölcs a szív számára

A megfelelő táplálkozás és a súlykorrekció szakértője, Szvetlana Alekszandrov a RIA Novosztyval folytatott beszélgetésben a szedret nevezte a leghasznosabb bogyós gyümölcsnek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatának csökkentésére és a fertőzések elleni küzdelemre – írja a Sports.kz.

A szakértő szerint a bogyóban a legfontosabb az enzimtartalom, amely segíti az emésztést és az ásványi anyagok aktiválását. Emellett a bogyó zsírsavakban is gazdag – 100 grammja tartalmazza a napi Omega-3 és Omega-6 normát – írja a Sports.kz.

A szeder egyéb értékes összetevői a pektin és a polifenolok. A pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét és lassítja az érelmeszesedés kialakulását. A polifenolok az antociánok, amelyek csökkentik a vérrögök kialakulásának kockázatát és a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák egyes típusainak kialakulását. A szeder szalicil-, alma-, citrom-, bork- és nikotinsavat is tartalmaz. Ez utóbbi különösen hasznos a szívbetegek számára.

Svetlana Aleksandrova szerint a szeder erősíti az immunitást és serkenti az anyagcserét. Emellett a málnánál sem rosszabb, hiszen a málna le tudja verni a lázat és leküzdi a fertőzéseket. Ezenkívül ez a bogyós gyümölcs megvédi a sejteket a korral járó betegségekkel és a korai öregedéssel járó szabadgyökös károsodástól – magas C-vitamin-tartalma elősegíti a kollagéntermelést.

Elolvasom a cikket