Ez a zöldség csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás azt jelenti, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért az egész testbe pumpálja.

Ez extra terhelést jelent a szívnek, valamint más szerveknek és véredényeknek, ami károsodást okoz. Emellett számos súlyos egészségügyi állapot és betegség, például szívbetegség, vesebetegség, stroke, szívelégtelenség és szívroham egyik fő kockázati tényezője.

A rossz étrend és különösen a magas sótartalmú élelmiszerek a magas vérnyomás okai közé tartoznak.

Szerencsére vannak olyan élelmiszerek, amelyek ellenkező hatást fejtenek ki.

Mit mutat az új tanulmány?

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a vérnyomást, különösen a középkorú és idősebb emberek körében.

Az ausztráliai Edith Cowan Egyetem tudóscsoportja megállapította, hogy napi körülbelül négy adag keresztesvirágú zöldség fogyasztása két héten keresztül a szisztolés vérnyomás jelentős csökkenéséhez vezetett.
A keresztesvirágú zöldségek közé olyan zöldségek tartoznak, mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelkáposzta.

Gazdagok glükozinolátoknak nevezett vegyületekben, amelyek a zöldségek vágásakor vagy rágásakor bioaktív anyagokká, például szulforafánná bomlanak le.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyek javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget. A tanulmány szerzői azonban arra figyelmeztettek, hogy a legtöbb ember nem eszik elég zöldséget a keresztesvirágúak családjából.

A zöldségfogyasztás növelése széles körben ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében, és korábbi megfigyelési tanulmányok kimutatták, hogy a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli, a kelkáposzta és a kelbimbó erősebb összefüggést mutatnak a szívbetegségekkel, mint más zöldségek.

Bár ezeket a zöldségeket világszerte fogyasztják, a keresztesvirágú zöldségek általában a teljes zöldségfogyasztás kis részét teszik ki.

A vizsgálatban 18, 56 és 72 év közötti, enyhén emelkedett vérnyomású résztvevő vett részt. Két csoportra osztották őket, amelyek mindegyike keresztesvirágú zöldségekben gazdag étrendet kapott.

A vizsgálat részeként a résztvevők két héten keresztül naponta körülbelül 300 gramm (négy adag) brokkoli, kelkáposzta, karfiol és fehér káposzta keverékét fogyasztották.

Ezeket a zöldségeket két levesben szolgálták fel – egyet ebédre, egyet pedig vacsorára.

A kontrollbeavatkozás során a résztvevők ugyanilyen mennyiségű gyökérzöldséget és tököt, például burgonyát, édesburgonyát, sárgarépát és sütőtököt ettek, szintén leves formájában.

Mindkét csoport vérnyomásmérő mandzsettát viselt, amely a nap és az éjszaka folyamán rendszeres időközönként automatikusan mérte a vérnyomást.
Két hét keresztesvirágú zöldségfogyasztás után a résztvevőknél a 24 órás szisztolés vérnyomás átlagosan 2,5 mmHg-mal csökkent a kontrollbeavatkozáshoz képest. Ez a hatás nappal még kifejezettebb volt, átlagosan 3,6 mmHg-os csökkenéssel.

Elolvasom a cikket