Gulyás Gergely: A schengeni határokat meg kell védeni

Az európai intézmények különböző döntéseikkel és ítéleteikkel arra kényszerítenék a magyar hatóságokat, hogy beengedjék az illegális migránsokat, fejtette ki a migrációs vitákról szólva Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az osztrák tévének adott interjúban – számolt be a Mandiner.

Gulyás Gergelyt arról kérdezték, mi lett a végeredménye Orbán Viktor ukrajnai béke ügyében tett, világ körüli látogatásainak. Európában nagy viták vannak az ukrajnai háborúról, és ennek kapcsán a magyar kormánynak különvéleménye van – hangsúlyozta a miniszter. A háborúban tűzszünetre van szükség a béke elérése érdekében. Orbán Viktor útja diplomáciai próbálkozás volt, amik nélkül – Gulyás szerint – nem lehet elérni a tűzszünetet. Magyarország méreténél fogva nem tudja ezt egyedül elérni, de ha senki nem próbálja meg, nem is lesz előrelépés az ügyben.

Gulyás kiemelte azt is: sok ezer ukrajnai menekült kapott menedékjogot Magyarországon, itt élhetnek, dolgozhatnak. A miniszter szerint a migráció ügyében a nagy kérdés: mi az európai szándék? A magyar kormány szerint a schengeni külső határokat meg kell védeni. Ha ez nem történik meg, évente milliók fognak jönni Európába. Emlékeztetett: a szerbekkel való együttműködés nyomán az elmúlt időszakban töredékére csökkent a magyar–szerb határon való illegális belépési próbálkozások száma.

Az új európai jobboldali pártcsaládról Gulyás Gergely azt mondta: létrejött a harmadik legnagyobb pártcsalád, és ez fontos tény. Az Európai Néppárt ugyanakkor számos kérdésben már a baloldali pártokkal van egy platformon, ezért is szükség van egy konzervatív, hazafias csoportra. A csoport befolyása kapcsán Gulyás megjegyezte: sok tagpártjuk nincs hatalmon Európában, ez meghatározza az európai szinten való befolyásukat. De mégis a harmadik legnagyobb pártcsaládról van szó, és ha jól dolgoznak, még több szimpátiát tudnak kelteni Európában.

Elolvasom a cikket