Kabul művelet

A Kabul művelet munkacímű film a magyar katonák személyes visszaemlékezései alapján mutatja be a 2021-es Sámán Pajzs nevű katonai műveletet, amikor a Magyar Honvédség kihozott 540 embert, köztük 180 gyereket Afganisztánból a NATO-erők kivonulása közepette.

Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Stúdió gyártásában, a Magyar Honvédség szakmai támogatásával, valamint a Sárkányok Produkció Kft. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciós partnerségével készül.

Lajos Tamás producer az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a magyar katonák hősies kabuli akciója filmes szempontból komoly lehetőséget hordoz magában. A katonai művelet története nyomán szeretnének egy izgalmas, látványos filmet készíteni, amely a nézők nagy tömegét szólítja meg.

„Játékfilmet készítünk, olyan fikciós, dramatikus szálakkal, eseményekkel, amelyek a valóságban nem, vagy nem úgy történtek meg, de akár meg is történhettek volna” – hangsúlyozta, hozzátéve: Horváth Áron forgatókönyvíró több mint két évig dolgozott a könyvön, munkája nyomán remek alkotás született.

„A Magyar Honvédség, a magyar katona elkötelezett, önfeláldozó, hazafias tevékenységét, elhivatottságát nem tudjuk elégszer bemutatni, hangsúlyozni, munkájuk minden tiszteletet megérdemel” – fogalmazott, kiemelve, hogy ez a gondolat a leghangsúlyosabb a filmben.

Kitért arra, hogy a forgatás minden pillanata számos kihívást rejt, nagy szakmai felkészültséget igényel az afganisztáni helyszíneket Magyarországon leforgatni. A film döntő részben külsőben játszódik, a stábnak komoly kihívást jelentett az eddigi extrém meleg időjárás – jegyezte meg.

Kiemelte: több mint 15 helyszínen forgatnak, nagyméretű díszletekben. „Építünk katonai tábort, kórházat, vezénylő központot, repülőteret, kabuli utcát és még számos más helyszínt” – sorolta, hozzátéve: a filmben 10 főbb szereplő, 25 mellékszereplő és több mint 6000 statiszta dolgozik.

Tájékoztatása szerint a forgatást 48 naposra tervezik, várhatóan november második hetében fejezik be, a film – amely 2,767 milliárd forint közvetlen támogatást kapott Nemzeti Filmintézettől – a tervek szerint 2025 őszén kerül a mozikba.

A forgatás, amely augusztus elején kezdődött, a hétvégén a zsámbéki kőbányában zajlott. Dyga Zsombor rendező a helyszínen elmondta: a valós alapokon nyugvó történet 2021 augusztusában játszódik. Addig Afganisztánban, Kabulban az amerikai békefenntartók tartották fenn a rendet, aztán egyszer csak 24 óra alatt kivonták az összes amerikai katonát, a tálibok elfoglalták a várost és a repteret. Ebben a pokoli helyzetben érkeznek meg a magyar katonák, akiknek az a feladatuk, hogy egy lista alapján 300 embert kihozzanak az országból.

Ez egy katonai mentőakció története, akciófilm, amelybe igyekszünk érzelmeket, emberséget, felemelő és megrázó pillanatokat is beletenni – hangsúlyozta, hozzátéve: a kollektív mentőakció bemutatásával párhuzamosan megjelenik egy személyes szál, a főszereplő katona és az általa két évvel korábban megismert magyar önkéntes orvosnő története.

A zsámbéki helyszínen a történet múltbeli eseményeit rögzítik. Afganisztánban járunk 2019. december 20-án a magyar táborban, ebben a jelenetben találkozik először a két főszereplő – mondta el a rendező, megjegyezve, hogy az afganisztáni táborhoz Zsámbékon, a kőbányában találták meg a tökéletes helyszínt, ahol két nap alatt építették fel a díszletet Hujber Balázs tervei alapján.

A film heroikus, felemelő történet, ugyanakkor a valóságot és az afgánok helyzetét bemutató megrázó dráma – hangsúlyozta Dyga Zsombor.

Az MTI-nek elmondta, hogy már elég sok történettel megkeresték rendezőként, első hangzásra mind jónak tűnt, aztán mindig kiderült, hogy tartalmilag nincs benne annyi, amennyi valójában kellene. „Ez volt az első történet hosszú idő után, amelynél azt éreztem, hogy a tartalom és a forma megtalálta egymást, és nem egy erőltetett, felfújt, üres lufit csinálunk, hanem egy bitang erős és a valóságon alapuló háttérrel rendelkező történetet próbáltunk még izgalmasabbá tenni” – hangsúlyozta.

„Egyszerre vannak benne szép érzelmek, felemelő pillanatok, sok akció, sok vicc, sok humor” – sorolta, kiemelve: a legfontosabb azonban a kabuli helyzet megrázó története, ezen belül pedig a magyar katonák helytállása.

A rendező elmondta, hogy Zsámbék után még egy hétig Budapesten folyik a munka, utána Kecskeméten, majd Újdörögdön, a katonai bázison lesz egy hosszabb etap.

A film vágását már elkezdték, de a forgatást még hosszú utómunka követi, a VFX, a zene, a hang elkészítése – tette hozzá Dyga Zsombor, aki szerint izgalmas kihívást jelent, hogy több nyelven forgatnak, mindenki a saját nyelvén beszél, az angol a közös nyelv.

A katonai filmdráma főbb szerepeit a két főhős mellett Borovics Tamás, Hajmási Dávid, Dietz Gusztáv, Trokán Nóra és Ertl Zsombor játssza. Szerepel a filmben Pálinkás Szilveszter katonai szakértő és Stohl András is. Az operatőr Dobos Tamás, a vágó Barsi Béla és Hack Júlia, a jelmeztervező Donkó László.

Elolvasom a cikket