Kétszáz klímaaktivistát gyilkoltak meg tavaly

MH/ MTI
2024. szeptember 10. kedd. 20:31

A civilszervezet adatai szerint a környezetvédelmi aktivisták számára a legveszélyesebb ország Kolumbia, amelyet Brazília, Mexikó és Honduras követ. A környezetvédők ellen elkövetett gyilkosságok 85 százalékát Latin-Amerikából jelentették.

Laura Furones, a jelentés szerzője kiemelte, hogy a gyilkosságok száma riasztóan magas, és hangsúlyozta, hogy ez a helyzet teljességgel elfogadhatatlan.

Hozzátette: ahogy a klímaválság egyre rosszabbra fordul, a bolygónk érdekében bátran felszólalók egyre gyakrabban találják szembe magukat erőszakkal, megfélemlítéssel, és kell szembenézniük akár gyilkossággal is.

A legnagyobb veszélyben azok az aktivisták vannak, akik a bányászat, halászat, fakitermelés, agrárgazdaság, út- és infrastruktúraépítés és vízerőművek létesítése ellen emelik fel hangjukat. A jelentés szerint a velük szemben elkövetett bűncselekmények többsége büntetlen marad.

„A kormányok nem nézhetik ezt tétlenül, hanem határozottan fel kell lépniük a jogvédők védelme érdekében, és foglalkozniuk kell az ellenük irányuló erőszak kiváltó okaival” – hangoztatta Furones.

A brit székhelyű Global Witness jelentése szerint Kolumbiában tavaly 79 környezetvédő aktivistát öltek meg. Ilyen kiugróan magas számot azóta nem jegyzett fel a szervezet, mióta 2012-ben elkezdte a környezetvédőkkel szemben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos adatok rögzítését.

A meggyilkoltak listáját 2022-ben is Kolumbia vezette, akkor 60 aktivista vesztette életét az országban.

A riasztó adatok éles ellentétben állnak Gustavo Pedro kolumbiai elnök kormányának korábbi ígéreteivel, aki 2022-es beiktatása után azt mondta, hogy véget vet a 60 éve tartó konfliktusnak, és igazságosságra törekszik a környezeti kérdésekben.

Az ENSZ őszi biodiverzitási konferenciáját (COP 16) elindító, Bogotában tartott júliusi eseményen a 2018-ban a Goldman Környezetvédelmi Díjjal elismert Francia Márquez kolumbiai alelnök bejelentette, hogy a konferencia tisztelegni fog a meggyilkolt aktivisták előtt.

Elolvasom a cikket