Már mindenhol jelen van a mesterséges intelligencia

MH/ MTI
2024. szeptember 10. kedd. 11:43
Frissítve: 2024. szeptember 10. 11:46

Rétvári Bence arról beszélt, ma már nagyon sok minden a mesterséges intelligenciáról szól, és fontosnak tartják, hogy a magyar diákok számára a tananyag mindig a legkorszerűbb legyen, így a technológia világának legkorszerűbb fejlesztései is megjelenjenek.

Éppen ezért már az idei tankönyvekben is erről lehet olvasni: a tizenegyedikes digitális kultúra tankönyv már magáról a mesterséges intelligenciáról szól, azért, hogy a mesterséges intelligencia alapvető kritériumaival már most tisztában legyenek a diákok – mondta az államtitkár.

Közölte: a legtöbb ismeret a mesterséges intelligenciáról nem a könyvekben fog megjelenni, hanem a tartalmaknak a jó része az Okosportálon lesz fent.

Rétvári Bence elmondta: az Okosportálon már van a mesterséges intelligenciának két nagykövete, akik a diákok számára különböző látványos videókban magyarázzák el akár a mesterséges intelligencia működésének alapjait, ennek hatásait, veszélyeit, korlátait, valamint a lehetőségeit.

A Kréta rendszerben a nyelvoktató modul már a mesterséges intelligenciát is segítségül hívja: a mesterséges intelligencia értékeli ki a feladatokat, és érzékeli azt, hogy a diáknak mi az erőssége, mi a gyengesége, így olyan feladatokat kínál majd neki, amelyekkel a nyelvtudását tudja fejleszteni.

Tehát mind a tankönyvekben, mind az Okosportálon, mind a KRÉTA rendszerben már ma is ott van a mesterséges intelligencia, és segíti a tanítást, segíti a diákok tudásszerzését – mondta Rétvári Bence.

Közlése szerint az idei tanévben a diákok tanulhatnak arról, hogy mire és hogyan használható a mesterséges intelligencia, melyek a legnépszerűbb szoftverek, mit tudnak kérdezni a diákok a mesterséges intelligenciától, továbbá a kockázatokról is szó lesz.

Az államtitkár szólt arról, a hetedik évfolyamon a mesterséges intelligencia mellett a felhő alapú technológiák kérdésköre is felmerül, illetve a személyi asszisztenseknek a tárgyalása. Az idei fejlesztésben megjelenik a bemutatók készítésének elsajátítása is.

A nyolcadik osztályosok számára multimédiás elemek készítése, a kilencedikesek esetében pedig a szövegszerkesztés, a számítógépes grafika lesz az idei fejlesztés fő iránya – ismertette Rétvári Bence.

Kiemelte: az Okosportálnak köszönhetően a magyar oktatás az egyik leggyorsabban megújuló. Az a céljuk, hogy a magyar oktatás mindig korszerű legyen, modern 21. századi, hazafias és gyermekközpontú – jelentette ki az államtitkár.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke kiemelte: a köznevelésben a digitális kultúra, a digitalizáció tanítása meghatározó fontosságú terület. Az OH mindent megtesz azért, hogy a digitális tartalmakat frissen tartsa.

Az Okosportálon olyan új fejlesztések jelennek már meg évek óta, amelyek a tanuló számára sokkal közelebb hozzák a tudást és a tananyagszerzés lehetőségét, mint a papíralapú tankönyvek – mondta.

Elolvasom a cikket