Öt egyszerű módszer a cukorszint csökkentésére

Yulia Yusipova orvos öt hatékony módszerről beszélt, amelyekkel gyógyszer nélkül csökkenthető a cukorbetegség kockázata ÷ azoknak, akik még csak az elején vannak annak, hogy elfogadják, vigyázniuk kell az egészségükre – írja a Sports.kz.

Megfelelő alvás

A vércukorszint emelkedésének sokkal több köze van ahhoz, hogyan alszunk éjszaka, mint azt sok ember hinni szeretné. A minőségi, jó alvás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz.

Tudósok bebizonyították, hogy a rossz alvás a glükóz növekedési csúcsokban fejeződik ki, ha rendszeresen mérik és összehasonlítják a „minden más szempontból azonos”, jó alvással jellemezhető állapottal.

Mozgás

A glükóz csökkentéséhez egyszerűen szükséges az állandó, aktív mozgás. Ezt a világ legkülönbözőbb tudósai számos tanulmányban igazolták. A fizikai aktivitás növelése szinte mindig egyenlő a cukorértékek csökkenésével.

Ha valaki sokat sétál, a rajta lévő érzékelő az esetek abszolút többségében alacsonyabb glükózszintet fog mutatni, mintha a puha kanapén ülne. A glükóz mozgás közben a vérből az izmokba áramlik, és az általános glükózszint csökken. Ezért javasolják az orvosok, hogy egy nehéz étkezés után tegyen magának egy szívességet: menjen ki és sétáljon egyet.

Helyes táplálkozás

Az egészségért folytatott harcban mindig az kerül a legközelebb a célhoz, aki helyesen táplálkozik: jó és szükséges ételeket fogyaszt, és mindezt kiegyensúlyozottan teszi. A cukorindex csökkenthető, ha az étlapon szereplő ételeket táplálkozásilag helyes sorrendbe rendezzük. Például, még ha egy nagy, háromfogásos vacsorát tervez is, jobb, ha egy jó adag kalóriaszegény zöldséges salátával teszi. A zöldek ugyanis olyan glikémiás választ adnak, ami a magas szénhidráttartalmú, sőt keményítőtartalmú ételek későbbi elfogyasztása esetén teljesen várható. Emiatt a glükózcsúcs csökken. Fontos, hogy naponta legalább öt étkezésnyi gyümölcsöt és zöldséget iktassunk be az étrendünkbe.

Szokjon hozzá fokozatosan a gyorséttermi ételek teljes elutasításához. Ez csökkenti a vércukorszintet, segít búcsút inteni a nem kívánt kilóknak, és megvéd a krónikus betegségektől. Kedvenc ízletes kacatjait helyettesítheti hasonlóan ízletes és egészséges ételekkel.

A gyümölcsök és zöldségek mellett ilyenek a különböző hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék (köles, zab, búza, nyers rizs, feldolgozatlan kukorica). Mindezek emésztésére a szervezetnek időt és energiát kell fordítania, így a glükózszint emelkedése lelassul. Az alacsony kalória- vagy zsírbevitelen alapuló, könnyű mediterrán étrendek közül választhatunk. A könnyű és kiegyensúlyozott étrend a kiváló egészség kulcsa.

Hasznos „támogatások”

A biokiegészítők és a gyógynövények ésszerű fogyasztásban támogatóink az egészségügyben. Sokuknak köszönhetően csökkenthető a cukorindex.

Ezek közé tartozik az alfa-liponsav. Az jellemzi, hogy képes csökkenteni a szövetek érzékenységét az inzulin hatására, javítva a glükóz sejtek általi felszívódását. A cukor és a vérben lévő glikált hemoglobin csökkentése szintén a króm „támogatását” idézi elő. Ennek köszönhetően javul az inzulinrezisztencia. A tudósok vizsgálatai azt is bizonyították, hogy a sejtek inzulin iránti érzékenységének növelésében segít a fahéj fogyasztása.

Az almaecet is büszkélkedhet antiglikémiás hatásával. Étkezés után két teáskanál nem forró vízben hígított almaecetnek köszönhetően csökken a vércukorszint. Salátaöntetként is használható.

Mielőtt azonban bevezetné ezeket a kiegészítőket az étrendjébe, mindenképpen konzultáljon orvosával.

Le a stresszel!

A magas szintű stressz gyakran okoz glükózszint-emelkedést. A stressz növeli a kortizol termelését, ami hatással van a cukorszintre. A meditáció, a jóga és a mindfulness-gyakorlatok segíthetnek a stresszszint csökkentésében.

A vércukorszint kezelése gyógyszerek nélkül is lehetséges, az egyszerű és hatékony módszereknek köszönhetően. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket előtérbe helyező egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő vízfogyasztás, a stresszszint ellenőrzése és a megfelelő alvás mind-mind segít a vércukorszint természetes szabályozásában. Ezek az egészséges szokások nemcsak a normál vércukorszint fenntartásában segítenek, hanem javítják az általános egészségi állapotot és az életminőséget is.

Elolvasom a cikket